Homelokalne vestiIzvedbom „Antena“ postignuta harmonija modernog pevanja i tradicionalnog istočnog pojanja

Izvedbom „Antena“ postignuta harmonija modernog pevanja i tradicionalnog istočnog pojanja

U četvrtak 7. oktorbra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu održano je koncertno izvođenje dela „Antene“, kompozitorke i i profesorke na Akademiji umetnosti Aleksandre Vrebalov, u organizaciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Muzičke omladine Novi sad.

Koncertu je prisustvovao beogradski nadbiakup mons. Stanislav Hočevar, episkop toplički Jerotej Petrović, vikarni episkop njegove Svetosti Patrijarha srpskog, valjevski episkop Isihije Rogić, sekretar Svetog Sinoda SPC-a o. Nektarije Đurić i mnogobrojna publika. Prisutni su uz zvukove raznih instrumenata i predivnih glasova mogli okusiti lepotu ljudskog umeća.

Na ovom jedinstvenom koncertu zajedno su nastupili hor Škole crkvenog pevanja „Sveti Jovan Damaskin“, TAJJ Kvartet, hor i ansambl studenata profesora Akademije umetnosti Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Kombinovanim horovima i ansamblom dirigovao je profesor Božidar Crnjanski.

Kompozicija „Antene“ inspirisana je ikonom Bogorodice milosrđa (Virgin Eleousa) koja datira iz poznovizantijskog perioda (1425-50) i nalazi se u vizantijskoj zbirci muzeja u Klivlendu, na čiji poziv je ovo delo nastalo.

Osim Antena izvedene su i tri horske minijature: Mikhail Shukh-Silent Prayer; Eriks Ešenvalds-O Salutaris Hostia (Solo izvele Milica Nikolić i Katarina Kočiš); Ola Gjeilo-Northern Lights.

KMC

FOLLOW US ON: