HomevestiJužni Sudan: Crkva moli pomoć međunarodne zajednice

Južni Sudan: Crkva moli pomoć međunarodne zajednice

Tranzicijska vlada Južnoga Sudana trebala bi surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi riješila izazove države – poželio je msgr. Erkolano Lodu Tombe, biskup biskupije Yei. Obraćajući se vjernicima tijekom euharistijskoga slavlja u gradskoj katedrali, biskup je potaknuo političke predstavnike na suradnju s Afričkom unijom kako bi se u državi okončao oružani sukob.

U Južnom se Sudanu odavno ponavljaju oružani sukobi između podupiratelja predsjednika Salve Kiira i pristaša dosadašnjega dopredsjednika Reika Machara, unatoč dogovoru o podjeli vlasti potpisanom 2015. godine. Stoga biskup Lodu Tombe poziva međunarodne suradnike da državi pomognu riješiti krizu, a da građanima uliju nadu u mir i sigurnost.

Oružani sukobi u Južnom Sudanu počeli su 2013. godine, nakon neuspjelog svrgavanja predsjednika Kirra, koji je više od dva milijuna građana primorao da napuste svoje kuće. Prema podacima Unicefa, oko 16 tisuća djece prisilno sudjeluje u oružanom sukobu, a humanitarno stanje svaki dan biva sve kritičnije.  (rv/kmc)

FOLLOW US ON: