HomevestiKardinal Koch u Rusiji povodom vraćanja relikvija sv. Nikole u Bari

Kardinal Koch u Rusiji povodom vraćanja relikvija sv. Nikole u Bari

“Ekumenizam svetaca je prekrasna prigoda za dijalog između Crkvi“, rekao je kardinal Kurt Koch prigodom jučerašnjeg putovanja u Sankt-Peterburg, saževši značenje odlaska relikvija sv. Nikole u Rusiju. Procjenjuje se da je relikvije sv. Nikole u Moskvi i Sankt-Peterburgu vidjelo, iskazavši im štovanje, oko dva i pol milijuna vjernika. Radi se o velikom ekumenskom događaju, jer štovanje relikvija može motivirati vjernike da se aktivnije zauzmu za dijalog – poručio je kardinal Koch, rekavši – “Lijepo je da se susreću crkveni vođe, ali važno je da to isto čini i narod, vjernici”.

Sutra će relikvije sv. Nikole biti vraćene u Bari, a izaslanstvo predvodi upravo kardinal Koch, u svojstvu predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Izaslanstvo čine i nadbiskup grada Barija i Bitonta, mons. Francesco Cacucci, rektor bazilike sv. Nikole, o. Ciro Capotosto, te predstavnici Moskovskog patrijarhata. U Rusiji su ih dočekali biskup Nazarij iz Kronštadta, poglavar samostana Aleksandr-Nevskij, koji je prihvatio goste tijekom njihova boravka u Rusiji.

Sv. Nikola je jedan od najštovanijih kršćanskih svetaca, kojeg različite Crkve i kršćanske denominacije priznaju kao zaštitnika slabih i progonjenih, djevojaka, mornara i djece. S obzirom na raširenost njegova štovanja i prisutnost u narodnim predajama, sv. Nikola je postao istinski “most između istoka i zapada”, naglašava dominikanac Hyacinthe Destivelle, dužnosnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Znakovito je i lijepo da je ovaj događaj uslijedio nakon susreta pape Franje i patrijarha Ćirila na Kubi 2016., “kao znak prijateljstva, kako bi se molitvi sv. Nikole povjerilo približavanje između naših Crkava”, rekao je Destivelle.

Veliki broj vjernika koji su se relikvijama sv. Nikole poklonili u Moskvi i Sankt-Peterburgu ne iznenađuje – objasnio je Destivelle za dnevnik Osservatore Romano, jer sv. Nikola je usko vezan uz rusku povijest. Pod njegovim je patronatom gotovo trećina crkava, u svim kućama postoji ikona pred kojom se moli za zaštitu obitelji. Nikola nije samo zaštitnik pomoraca – tumači dominikanac – već pomoćnik u svim konkretnim odlukama svakodnevnog života: “To je svetac koji pokazuje ispravan put”.

Ekumensku dimenziju prijenosa relikvija naglasio je i nadbiskup Cacucci, koji je, komentirajući kilometarske kolone i sate čekanja kako u Moskvi tako i u Sankt-Peterburgu od 21. svibnja do danas, istaknuo kako smo ovdje svjedočili “ekumenizmu naroda”, što pokazuje da “Božji narod živi jedinstvo”. Na kraju – dodao je biskup – sam patrijarh Ćiril je u svibanjskom govoru prilikom dočeka relikvije pokazao stavove otvorenosti za jedinstvo kršćana.

Ovih dana će se intenzivni dijalog i dalje produbiti. Večeras će se kardinal Koch, nakon posjeta glavnim crkvama Sankt-Peterburga i sv. mise u katoličkoj bazilici sv. Katarine, susresti s metropolitom Hilarijonom iz Volokolamska, predsjednikom Odsjeka Patrijarhata za vanjske crkvene odnose. Sutra će se izaslanstvo susresti s patrijarhom Ćirilom. Zajedno će katolici i pravoslavci moliti “Moleben” pred relikvijama sv. Nikole, prije povratka u Italiju predviđenog za poslijepodne.

Sutra, u petak, relikvije će se vratiti u Bari. Iz zračne luke će relikvije odmah biti prenesene u baziliku, gdje će se odviti svečana procesija s molitvom večernje, i polaganje relikvije u grob sv. Nikole, uz prisutnost javnog bilježnika koji će za povijest pripremiti službenu notu o “povratku sv. Nikole” u Bari.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: