Homelokalne vestiKardinal Koch za Radio Beograd 1: Velika je odgovornost svih Crkava i vera da promovišu mir u svetu

Kardinal Koch za Radio Beograd 1: Velika je odgovornost svih Crkava i vera da promovišu mir u svetu

Za vreme svoga poseta Beogradu, kardinal Kurt Koch, uoči susreta s patrijarhom Porfirijem, dao je kratki intervju za Radio Beograd 1 koji je emitovan u četvrtak, 27. oktobra 2022. godine. Transkript audiozapisa prenosim u celosti.

Ovde ste posle sedam godina, Vaša misija je ekumenizam, stvaranje puta ka zajedničkom delovanju. Bez obzira na različitosti koje nosi činjenica da smo dve strane hrišćanske Crkve. Koji su koraci koje očekujete da preduzmete dok ste ovde? Da li očekujete drugačije rezultate u odnosu na prethodnu posetu, s obzirom na činjenicu da ćete prvi put razgovarati sa patrijarhom Porfirijem?

– Hvala Vam, mislim da na početku moramo da razdvojimo naš dijalog na univerzalnom od onog na regionalnom nivou. Teološki dijalog, dijalog pomirenja, može se voditi  samo sa svim pravoslavnim Crkvama i to treba da bude odluka svih njih. U tom smislu imamo veliku Mešovitu međunarodnu komisiju, u kojoj se nalazi petnaest različitih pravoslavnih Crkava i tu vodimo dijalog na jednom nivou. S  druge strane imamo bilateralne dijaloge sa pojedinačnim Crkvama. Meni je ovo prva poseta i sastanak s Njegovom svetošću Patrijarhom Porfirijem, i nadam se da ćemo imati  dobar nastavak bilateralnog dijaloga između Svete Stolice i Srpske Pravoslavne Crkve. Pre svega, nadam se da ću bolje upoznati  ptrijarha i njegovu ličnost, znam da je vrlo otvoren čovek i čovek dijaloga. Diskutovaćemo, svako će reći svoje mišljenje, nemam neku jasnu agendu.

Kada govorimo o ekumenizmu, govorimo o prevazilaženju problema koji postoje upravo zbog različitosti, jedna od njih je proces kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. U toku je dijalog pravoslavnih i katoličkih izaslanika koji se odvija daleko od očiju javnosti, ali možete li nam reći ipak nešto više o tom problemu? Ima li nekih rezultata koji vode ka rešenju ove situacije?

– Mislim da znate da postoji velika iskrenost pape Franje, jer je video da proces kanonizacije izaziva probleme kod pravoslavne Crkve ovde u Srbiji, i u tom smislu je rekao da se taj proces ne može nastaviti i da moramo voditi dijalog. U tom smislu on je osnovao i komisiju koja se bavi time, ja nisam član te komisije i ne znam o čemu su diksutovali, ali mislim da su završili sa diskusijom i sada je preostalo da papa donese konačnu odluku. Iskreno se nadam da će papa Franja doneti dobru odluku.

Za sada znači nema nikakvih zaključaka, koji mogu da se kažu u javnosti?

– Da, to je još uvek poverljivo.

U Srbiji živi oko 5% građana katoličke veroispovesti, i koji bi sigurno voleli da vide papu Franju ovde na ovim prostorima. Da li očekujete postizanje koraka koji bi učinili ovu posetu mogućom?

– Mislim da bi se i papa radovao da poseti Srbiju, ali je jasno da je poseta pape odluka i katoličke i pravoslavne Crkve. Bez poziva države i pravoslavne Crkve, kada je reč o Srbiji, ne možemo  imati tu posetu. Ne mogu samo katolici da odluče o tome, već i država i Crkva, i videćemo kakav će biti razvoj situacije u budućnosti.

Upravo dok razgovaramo, dve pravoslavne zemlje su u ratu. Širom sveta vidimo ljude koji ratuju, ne Crkve i religije već nacije i države. Čovek je čovek, verovao u Boga ili ne, bio katolik, pravoslavac, musliman ili jevrej. Koliko Crkve mogu da pomognu da se poprave odnosi među ljudima kao takvim, kakvi su opisani ljudi u Starom zavetu. Civilizacija se brzo razvija. Papa Franja je na instagramu, naš patrijarh je napravio listu omiljenih rok  pesama koje su emitovane upravo na našim talasima, ali iznutra čovek se bori sa istim dilemama kao i hiljadama godina pre. Kako svaka Crkva za sebe može da pomogne čoveku da nema brige koje ima već hiljadama godina?

– Da, rat u Ukrajini je veoma tragičan, jer hrišćani ubijaju hrišćane, pravoslavci ubijaju pravoslavce. To je grozan znak za sve hrišćane u svetu. Ubeđen sam da religija i Crkve ne mogu biti deo problema. One moraju biti deo rešenja, i pomoći da se do njega dođe. Misli da je prva odgovornost molitva. Molitva za mir u svetu. Pre dva dana održali smo međunarodni sastanak u Rimu pod nazivom „Vapaj za mir“, u organizaciji zajednice Sveti Egidio. Nju je osnovao papa Jovan Pavle II, kada je pozvao predstavnike svih Crkvava i svih vera da dođu u Asizi, odakle je bio sveti Franjo Asiški, mirotvorac, i da se mole za mir. Sestra religije je mir, a ne rat. I to moramo javno da iskažemo. Moramo da radimo svi zajedno da bi se uspostavio mir u celom svetu, ne samo u Ukrajini gde je situacija strašna, već i u celom svetu ima mnogo ratova. Velika je odgovornost svih Crkava i vera da promovišu mir u svetu.

Šta mislite, da li svetski lideri koriste religiju da se sakriju iza nje i da to bude način da postižu svoje ciljeve, i da rade stvari koje nemaju nikakve veze sa religijom?

– Nadam se da ne. Imamo neke ideologije, na primer – situacije sa islamom, koje promovišu rat. Ali u hrišćanstvu je apsolutno nemoguće da se podržava i promoviše rat. To nije moguće za hrišćane.

 

Preuzeto od Radio Beograda
Intervju vodila: Aleksandra Mladenović

FOLLOW US ON: