Homelokalne vestiKoncert i izložba u čast slavnom slovenačkom arhitekti Jožetu Plečniku (Foto)

Koncert i izložba u čast slavnom slovenačkom arhitekti Jožetu Plečniku (Foto)

Jože Plečnik, slovenački arhitekta, rođen je u Ljubljani 23. januar 1872. godine. Studirao je u Gracu i Beču, gde je bio učenik Ota Vagnera, poznatog austrijskog arhitekte. Arhitekta Jože Plečnik, bio je od 1911. godine profesor u Školi za umetnost i zanat u Pragu; a od 1920. godine profesor na Tehničkom fakultetu u Ljubljani. Takođe je bio i član Slovenačke akademije nauka i umetnosti od 1938. godine.
Što se tiče njegovih radova, neka od njegovih najranijih dela poput Kuće Langer iz 1900. godine kao i stambenog bloka Caherl u Beču na kojem je radio od 1903. do 1905. godine, pokazuju poreklo secesije.
Crkva svetog Duha u Beču na kojoj je radio od 1910. do 1913. godine  je značajna zbog inovativnog korišćenja livenog betona kao konstrukcije, a ujedno i spoljne površine. Najradikalnija je crkvena kripta, sa vitkim betonskim stubovima i uglastim kapitelima i bazama. U Sloveniji je prvo gradio sakralne objekte poput – Crkve Uzašašća Gospodnjeg u Bogojini, na kojoj je radio od 1924. do 1926. godine; Crkve Sv. Franje Asiškog u Šiški, odnosno Ljubljani na kojoj je radio svega tri godine od 1925. do 1927. godine. Krajem dvadesetih godina 20. veka projektovao je urbanističke projekte u Ljubljani, poput – Nacionalne i univerzitetske biblioteke (1936 – 1940), zatim brojne crteže, spomenike, nacrte za predmete primenjene umetnosti.
Ovaj vanvremenski i izvrsni arhitekta preminuo je 7. januara 1957. godine u Ljubljani, ostavivši iza sebe mnogobrojna dela kao i građevine poput Crkve Svetog Antuna Padovanskog iz 1929. godine koja je arhitektonski najzanimljivija rimokatolička crkva u Beogradu i jedna je od neobičnijih i značajnijih sakralnih građevina u međuratnom Beogradu i 20. veku uopšte.
Na pedesetogodišnjicu Plečnikove smrti, Slovenija je proglasila tu godinu, to jest 2007. godinu Plečnikovom godinom. Tada je i Katolička Crkva započela postupak za Plečnikovo proglašenje svecom. Od tada on nosi počasni naziv „Sluga Božiji“.

U sredu 18. maja 2022. godine održan je koncert kao i izložba povodom 150. godišnjice od rođenja slovenačkog arhitekte Jožeta Plečnika. Koncert i izložba održani su u crkvi  sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, crkvi koja predsvalja jedno od njegovih značajnijih dela. Pokrovitelji ovog događaja bili su  Ambasada Republike Slovenije, u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, Austrijskim kulturnim forumom, Društvom Slovenaca “Sava” u Beogradu i Franjevačkim samostanom Sveti Anto Padovanski.
Kompozicije koje su bile izvedene na ovom koncertu nastale su kao inspiracija Plečnikovim životom, a kompozicije za klavirom kao i orguljama izvodio je njihov sam kompozitor profesor Dalibor Miklavčič sa Muzičke akademije iz Ljubljane; dok je samu izložbu, tačnije fotografije za ovu priliku obezbedilo Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda. Na samom početku ovog „vanvremenskog“ događaja prisutnim gostima obratio se ambasador Republike Slovenije u Beogradu, njegova ekselencija g. Damjan Bergant, koji je prisutnima ukratko ispričao životni put ovog izuztnog umetnika koji je ostavio svoj trag i pečat u umetnosti. Ovom prilikom, prisutni gosti kao i ljubitelji ove vrste umetnosti mogli su da čuju i pozdravne reči mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i metropolita, a neku reč više o samoj crkvi sv. Ante prisutnima je uputio i župnik župe Sv. Ante fra Ilija Alandžak.

Publika je na ovom koncertu imala priliku da uživa u kompozicijama koje predstavljaju opus na život Jožeta Plečnika. Dela poput: Plečnikove kuće; Trostrukog mosta i Arkada na ljubljanskoj pijaci; Barijere na reci Ljubljanici u mraku; kao i delo inspirisano njegovim putovanjima i najznačajnijim delima.

Nakon završenog koncerta, posetioci su imali priliku da kroz izložbu vide fotografije nacrta kao i delova crkve sv. Ante koje je projektovao ovaj arhitekta.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: