HomenajaveKoncert u katedrali održaće Berislav Jerković (Hrvatska), bariton i Sandor Balatoni (Mađarska), orgulje

Koncert u katedrali održaće Berislav Jerković (Hrvatska), bariton i Sandor Balatoni (Mađarska), orgulje

U ponedelak, 24. aprila 2023. u 20.00 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75, Beograd, biće održan koncert kojega će izvesti Berislav Jerković (Hrvatska), bariton i Sandor Balatoni (Mađarska), orgulje. Na repertoaru su dela H. Sutermeistera, A. Dvoraka, F. Liszta, Z. Kodalya, J. G. Walthera. Ulaz je slobodan.

 

Dr Berislav Jerković (1977), vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Osijeku. Voditelj Studija Pevanja gdje predaje glavni predmet Pevanje i srodne predmete (Operni studio, Dirigovanje, Vokalna literatura i interpretacija).
Diplomirao je studije: Pevanje, Horsko dirigovanje i Glazbena pedagogija (Muzička akademija u Zagrebu, Osijeku i Pečuhu – Mađarska), poslediplomske studije Pevanja (na Sveučilištu u Zagrebu i na Sveučilištu u Gracu) i doktorski studi Vokalne pedagogije (Sveučilište u Zagrebu).
Pevao je brojne solističke uloge u opernim kućama u Osijeku, Zagrebu, Novom Sadu, Johannesburgu u sledećim naslovima: Don Giovanni, Gianni Schiccih, L’elisir d’amore, Rigoletto, Cosi fan tutte, Un ballo in maschera, La boheme, Eugene Onegin, I Pagliacci, Čarobna frula, Carmen, La sonnambula, Figarov pir, Tosca, La serva padrona, Ero s onoga svijeta, Susannina tajna itd. Nastupao je s brojnim orkestrima i održao brojne solističke recitale na koncertima i festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Jordanu, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Venecueli, SAD-u, Belgiji, Kini, Južnoj Africi…
S Hrvatskim baroknim ansamblom surađivao je u izvedbama starih majstora glazbe (Caccini, Rameau, Campra, Handel, Bach, Monteverdi). Vrlo je aktivan u znanstvenim i umetničkim istraživanjima te redovno sudeluje na konferencijama i kongresima: u Bolonji (2008), Parizu (2009), Marlboroughu (2010), Pekingu (2010), Rochesteru (2011), Solunu (2012), Brisbaneu ( 2013), Princetonu (2014), Beču (2022). Osim toga, vodi i majstorske tečajeve i stručne seminare za pevače, dirigente, voditelje horovima i vokalnih sastava (Hrvatska, Mađarska, UK, Francuska, Kanada, Grčka, SAD, Južna Afrika, Jordan, Bosna i Hercegovina). Osim pevačke, vodi i intenzivnu dirigentsku karijeru, nastupajući na koncertima sa horovima, opernim, vokalnim i instrumentalnim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. Konačno, dobitnik je brojnih nagrada kao solist i kao dirigent.
Umetnički je ravnatelj ansambla Opera Pannonica i Međunarodnog pevačkog natjecanja Lav Mirski, Hrvatska. Autor je knjiga Kurikul nastave pevanja (2019.) i Suvremena nastava pevanja (2021.).
Pročelnik je Odseka za glazbu na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku.

 

Dr Sándor Balatoni (1983.) diplomirao je crkvenu glazbu na Mađarskom institutu za crkvenu glazbu 2008. u Budimpešti, nakon studija klavira i kompozicije u Pečuhu. Diplomirao je kao dirigent i orguljaš na Sveučilištu u Pečuhu 2010. i 2011. Završio je doktorske studije i poslediplomsko istraživanje na Sveučilištu u Pečuhu i na Eastman School of Music, SAD. Doktorirao je 2018.

Docent je i zamenik pročelnika za glazbu  na Fakultetu umetnosti Sveučilišta u Pečuhu, naslovni orguljaš i voditelj hora crkve Srca Isusova, Pečuh, dirigent Hora Mecsek, orguljaš Panonske filharmonije i korepetitor Pannon Festivalskog hora. Uz republičke, Fulbrightove i Erasmusove stipendije, 2012. godine dobio je i prestižnu nagradu Junior Prima od zaklade Prima Primissima.

Kao orguljaš osvojio je 1. nagradu na Državnom orguljaškom natjecanju Zsámbék 2004., te posebne nagrade na 7. i 8. državnom orguljaškom natjecanju u Salgótarjánu 2004. i 2007. Sudelovao je na majstorskim tečajevima orgulja Dalibora Miklavčića, Davida Briggsa. , Duncan Middleton, Gerard Brooks, Hannfried Lucke, Martin Herchenröder, Pierre Pincemaille, Ronny Krippner, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Stefan Engels, Zsigmond Szathmáry i Tomas Adam Nowak u Mađarskoj, Njemačkoj, Engleskoj i Sjedinjenim Državama.

Kao dirigent osvojio je 1. nagradu na Croatia Cantatu 2015. godine sa Horom Mecsek, kao i specijalnu nagradu za dirigenta. Kao voditelj hora Mecsek osvojio je Srebrnu medalju na Međunarodnom festivalu horova Preveza 2018. u Grčkoj i 2. nagradu na Međunarodnom natjecanju horova Canakkale 2019. u Turskoj. Kao skladatelj nagrađen je posebnom nagradom natjecanja za horske skladbe Mađarskog isusovačkog društva i 3. nagradom na milenijskom jubilarnom skladateljskom natjecanju Pečuške biskupije 2009.

Godine 2014. osvojio je Posebnu nagradu horske skladbe festivala Noć horova. natjecanje u Budimpešti. Godine 2017. osvojio je 1. nagradu na Evropskoj nagradi za horske skladatelje Europskog horskog udruženja u Tallinnu i Certifikat za zasluge Ministarstva ljudskih sposobnosti u Budimpešti. Godine 2018. osvojio je 2. nagradu na natjecanju skladatelja pevanja na Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti. 2020. osvojio je Nagradu jubilarnog skladateljskog natječaja Palače umetnosti i Nagradu skladateljskog natječaja Književnog muzeja Petőfi. Godine 2022. nagrađen je skladateljskom nagradom KÓTA na godišnjoj dodeli nagrada Udruženja mađarskih horova, orkestara i folklornih ansambala.

Održao je nekoliko majstorskih tečajeva i prezentacija u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, a odsvirao je i nekoliko orguljaških koncerata diljem Evrope i Sjedinjenih Država.

FOLLOW US ON: