Homelokalne vestiLeopoldovo u Jagodini

Leopoldovo u Jagodini

U četvrtak 12. maja u 17.00h proslavljena je svetkovina zaštitnika župe u Jagodini – sv. Leopolda Mandića. Na sam dan Leopoldova crkva u Jagodini bila je premalena da primi lijepi broj vjernika i hodočasnika koji su došli pomoliti se i tražiti zagovor Sveca milosrđa. Svečanu svetu misu predslavio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit u koncelebraciji sa svećenicima Beogradske nadbiskupije te u zajedništvu s vjernicima i hodočasnicima iz Beograda, Kruševca i ostalih mjesta. Na svečanome slavlju prisustvovao je i o. Nikola Soladatović, sveštenik SPC-a, paroh Turijsko – kučevački sa svojom porodicom.

Župnik domaćin na početku je pozdravio sve pridošle vjernike i istaknuo da nas je u ovom slavlju nebeskog zaštitnika sv. Leopolda  okupio divan znak vjere: tako malen rastom, a tako veliki svetac; tako jednostavan, a tako snažni  zagovornik. U središtu Srbije i naše Nadbiskupije prije 12 godina ovo mjesto dobilo je svoj pastoralni centar, a od 2012. postaje i župom. Dogodine se slavi mali, ali ne tako ne važan jubilej deseta obljetnica od osnutka župe sv. Leoploda u Jagodini.

Sveti Leopold je »propovijedao« svojim životom: svi su mogli razumjeti i cijeniti njegovu »propovijed«, ponizni i moćni, učeni i neuki, koji su ga podjednako bez razlike tražili. Pred njim su klečali za sakrament pomirenja kardinali, toliki biskupi, sveučilišni profesori, akademici, jednostavni i nepismeni ljudi… Svi su oni podjednako osjećali u njemu velikog čovjeka, Božji Duh koji u njemu i po njemu djeluje.

Jedna od njegovih predivnih i brojnih misli je i ova: „Ni jedan čovjek nije toliko od blata da u njemu ne bi bio mali komadić zlata“. Ova poruka itekako vrijedi u ovo naše današnje vrijeme, kada ljudi gledaju samo negativno u drugima, a ne vide i onaj komadić dobroga i plemenitoga. Sv. Leopold je u svima znao prepoznati to dobro kojeg svi nosimo u srcu, netko više netko manje. Zato pokušajmo u ljudima pronalaziti taj komadić zlata, to dobro i moliti za sve ljude istaknuo je župnik Poleto.

U ovoj godini kao i prošle još uvijek se borimo s pandemijom korona virusa. Na poseban način sveti otac papa Franjo nedavno je pozvao cijelu Crkvu da u ovom mjesecu maju posvećenom Mariji molimo našu nebesku Majku za prestanak pandemije i za mir u svijetu. Župljani u Jagodini također su na početku maja pozvani da svakoga dana izmole svetu krunicu ili barem jednu deseticu. Posvetili smo i naš grad Blaženoj Djevici Mariji. Ispod križa u našem dvorištu postavili smo i kip Majke mira – Mamma della pace – s otoka Carpija napomenuo je župnik jagodinski.

Nadbiskup se u svojoj propovjedi osvrnuo na iznimno veliku požrtvovnost Leopolda Mandića koji je težio za jedinstvom Crkve i kako je nastojao moliti da se to jedinstvo ostvari. Pa, i mi ovdje u Srbiji također moramo moliti za jedinstvo i živjeti ga. Mons. Hočevar je poručio kako moramo konkretno djelovati i promicati jedinstvo između nas kršćana po zagovoru sv. Leopolda Mandića.

Nalazimo se i u godini sv. Josipa kojeg također, kao i zaštitnika sv. Leopolda molimo posebno u ovom teškom vremenu, da uvijek ostanemo vjerni Isusu Dobrome pastiru, jedinome Spasitelju i Otkupitelju čovjeka. Također na dan 12. maja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. Medicinske sestre i tehničari iznimno su važna i nezamjenjiva karika u sustavu zdravstva to je nabolje pokazala ova epidemiološka kriza koja i dalje traje. Čestitamo im njihov dan i preporučujemo ih zagovoru sv. Leopolda. Hvala im što dnevno predano i s ljubavlju rade za sve nas.

Slavlje u Jagodini unatoč kiši proteklo je lijepo i dostojanstveno, a nakon svete mise o. Nadbiskup je s okupljenim vjernicima izmolio zagovornu molitvu Nebeskoj Majci Mariji ispred postavljenog kipa Majke mira. Slavlje je završeno bratskim druženjem i posluženjem.

  1. P.
FOLLOW US ON: