HomevestiMatrijali za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana

Matrijali za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljeni su matrijali za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2022.

Matrijali za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka.

Organizacijska posebnost je ovogodišnje pripreme molitvene matrijale, što zbog globalne pandemije u 2022. godini nije bilo moguće sastati se uživo nego se priprema materijala odvijala online-komunikacijom.

Bliskoistočni priređivači su za geslo izabrali temu iz Matejeva Evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12). Radi se o Matejevoj naraciji o tri mudraca koji se daju u potragu za novorođenim Kraljem, u čemu im pomaže njegova zvijezda koju slijede do Betlehema.

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

Zvijezda je važna jer dovodi ljude Kristu koji se utjelovio i pokazao nam se da bi njegovo svjetlo doprlo do svih nas. Mudraci su pratili zvijezdu do Betlehema. Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno. Zajedno mu donosimo darove svoga srca i molimo za vidljivo jedinstvo Crkve. Stremeći k cilju jedinstva koje će kao učinak imati i vjerodostojnije svjedočanstvo, obvezujemo se živjeti tako da naše zajedništvo bude autentično svjedočenje u čijem će svjetlu naši bližnji moći prepoznati i vidjeti Krista i njegovo spasenje, navodi u uvodu prof. dr. sc. Jure Zečević, pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,

Matrijali za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana donosimo u cijelosti u PDF formatu.

Molitvena-osmina-za-jedinstvo-kršćana-2022

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: