Homelokalne vestiMisa uoči praznika Krista Kralja i promocija knjige o župi Krista Kralja

Misa uoči praznika Krista Kralja i promocija knjige o župi Krista Kralja

Svečano euharistijsko slavlje u subotu, 19. novembra u konkatedralnoj župi Krista Kralja, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, administrator Beogradske nadbiskupije uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića, domaćeg župnika i generalnog vikara te mnogobrojnih sveštenika grada Beograda. Sama župna zajednica ali i svi vernici koji su upravo ove subote hodočastili u crkvu Krista Kralja, imali su priliku da se na pravi način, ovim svečanim misnim slavljem pripreme za praznik Kriata Kralja koji je ujedno i patron ove župe.

Umirovljeni nadbiskup Hočevar na samom početku misnog slavlja, istakao je da upravo ova misa uočnica, oslikava vernike koji iščekuju, ljude nade koji iščekuju da svane sutrašnji dan noseći svetlost u tamnoj noći i time iscrtavajući put nade i spasa. Dok ta svetlost koju nose predstavlja ustvari njihova srca koja se puna pouzdanja predaju u Gospodinove ruke, bez straha, uvek ispunjena verom, nadom i ljubavlju. Nadovezujući se upravo u propovedi na jedan od glavnih motiva – svetlost. Svetlost koja pobeđuje tamu, jer uvek nakon i najmračnije noći, svetlost nađe put i obasja svako jutro. Isto tako i Isus svojim uskrsnućem obasjava put svakog vernika predstavljajući neugasivo svetlo, nadu večnog života i nepokolebljivu veru. „Krist Kralj, dok je i sam bio pribijen na križ, nikada nije prestao da veruje svom Ocu, već i kada je ispuštao poslednji dah verovao mu je, nepokolebljivom verom i ljubio ga je bezuslovnom ljubavlju“, naglasio je umirovljeni nadbiskup. Punoća svega, punoća ljubavi, je upravo sam Isus koji je svakog vernika oslobodio vlasti tame sakramentom krštenja i upravo On, Kralj svega stvorenog, Kralj Neba i Zemlje zaista zaslužuje tu „titulu“. „Ako smo mi otkrili Krista Gospodina, kao pravog prijatelja, tu ljubav i prijateljstvo trebamo širiti i oko sebe“ zaključio je umirovljeni nadbiskup Hočevar.

Na kraju misnog slavlja, mons. Kovačević zahvalio se svima prisutnima a na poseban način predsedatelju ovog misnog slavlja, umirovljenom nadbiskupu Hočevaru, ujedno mu se zahvalivši i na inicijativi kao i potpori u samom procesu pisanja ali i izdavanja knjige o župi Krista Kralja.

Nakon euharistijskog slavlja vernici su imali priliku da nešto više o samoj župi kao i o njenim počecima i istoriji čuju od profesora Zorana M. Jovanovića, koji im je ovom prilikom predstavio knjigu upravo o župi Krista Kralja. Od života same župe kao i njene župne zajednice tokom II Svetskog rata pa sve do danas, vernici će ubrzo imati priliku da čitaju u ovom vanvremenskom remek-delu. U ovoj knjizi svaki župljanin ove župe ali i šire moći će da pročita i sazna nešto novo kako o bogatoj istoriji crkve i župe tako i o ličnostima koje su u njoj delovale.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: