Homelokalne vestiMisa Večere Gospodnje u Župi Krista Kralja

Misa Večere Gospodnje u Župi Krista Kralja

Na Veliki četvrtak u večernjim satima, slavi se misa Večere Gospodnje, kojom počinje Sveto trodnevlje.
To je sećanje na Hristovu Poslednju večeru, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama Hleba i Vina. Dakle, liturgijska boja je bela, a ne ljubičasta, a opšti ton je slavljenički.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar predvodio je na Veliki četvrtak, 14. aprila Misu Večere Gospodnje u beogradskoj župi Krista Kralja.
Na misnom slavlju, pored predvoditelja, koncelebrirali su župnik i generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević i mons. Marko Čolić, arhivar. Dok je đakonsku službu obavljao vlč. Stipo Filipović.
Podsetivši sve da je Veliki četvrtak upravo dan kada je ustanovljena euharistija a samim tim i sveti red, nadbiskup Hočevar naglasio je da svi u ovim trenucima, trenucima sabranosti u molitvi, trebaju postati jedno srce i jedna duša.
Upravo u ovom danu, istakao je nadbiskup, svi mogu videti kolika je Isusova ljubav prema svakom čoveku, i to upravo u Njegovoj žrtvi za svakog čoveka, u ustanovljenju euharistije i darivanju u ” prilikama Kruha i Vina”.

Komentarišući današnju Reč Božiju koja opisuje Isusovo pranje nogu učenicima, taj simbol pranja nogu je znakovit i vernicima te može toliko toga reći, ali  Isus zapravo svakog čoveka ne pere samo od spoljašnje prljavštine i samo tom spoljašnjom simbolikom pranja nogu; već u prilikama euharistije, darujući sebe, svoje Telo i Krv, ” On nas time hrani ali i nadvisuje našu ljudsku slabost” rekao je nadbiskup.

Molitva, je još jedna dimenzija koju je nadbiskup ovim putem spomenuo, ona ne treba da postane samo puka formalnos i izgovaranje napamet naučenih reči već ona treba da spašava i prosvećuje, svakog čoveka, svako srce. Molitva treba da bude autentična stvarnost, koja može pobediti sve jer samo ustrajnom i iskrenom molitvom svaki čovek se može osloboditi greha i napasti koje današnje vreme sa sobom nosi. Samo iskrena molitva može pobediti i preobraziti sve. “Samo nas molitva može osloboditi tog zemaljskog mentaliteta i učiniti da živimo tom novom Kristovom snagom” zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja, nadbiskup Hočevar, preneo je Presveti Oltarski Sakrament u pokrajinski tabernakul, ovim činom započeto je vreme Vazmenog todnevlja. A vernici su ostali u molitvi, svetoj tišini i sabranosti.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: