Homelokalne vestiMlada misa vlč. Stipe Filipovića

Mlada misa vlč. Stipe Filipovića

U nedjelju, 23. oktobra 2022. godine u župi sv. Ivana Krstitelja u Jelahu mladu misu je slavio vlč. Stipo Filipović. Uz  mladomisnika su koncelebrirali  preč. Ivan Poleto, kancelar Beogradske nadbiskupije, vlč. Andrej Đuriček u svojstvu izaslanika beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara te domaći župnik vlč. Ilija Marinović, a kod oltara su posluživali ministranti iz župe sv. Ivana Krstitelja i ministranti iz Beograda.

Uz obitelj i brojnu rodbinu, župljane župe Jelah, kao i okolnih župa, na svetoj misi sudjelovali su i gosti iz Beograda; djelatnici Caritasa Beogradske nadbiskupije, djelatnici u Ordinarijatu, časne sestre sv. Vinka Paulskog s Banova brda te članovi Pokreta fokolara.

Prije početka svete mise mladomisniku Stipi su roditelji udijelili roditeljski blagoslov.

Na svetoj misi je propovijedao preč. Ivan Poleto koji je ohrabrio mladomisnika, potičući ga da se nikada ne okreće nazad, nego da uvijek ide naprijed propovijedajući i vršeći svećeničku službu, računajući na pomoć od Gospodina. Propovjednik je istakao da je to zahtjevna služba i da se nikada ne može svima svidjeti te da će uvijek biti onih koji će imati prigovor na njegov rad, „jer ako budeš radio, gradio, posjećivao bolesne i slično reći će da se samo dokazuješ, skitaš i lumpuješ, a ako budeš samozatajan i povučen reći će da si smotan, tako da nikad nećeš ugoditi ljudima“. Preč. Poleto se osvrnuo i na njegove korijene i zemlju odakle dolazi rekavši kako je Bosna i Hercegovina „mučenička i krvlju natopljena, ali ljudi koji u njoj žive su odani Bogu“ te poručio mladomisniku da uvijek nosi u sebi tu vjeru te tamo gdje ga Bog šalje, a to je Beogradska nadbiskupija bude „ pravi misionar Božje ljubavi“ i da kao svećenik ostvari svoj život. Propovjednik je govorio i o Misijskoj nedjelji koju slavimo, a povezana je sa svećeničkim pozivom kojem je jedan od vidika i naviještanje evanđelja onima koji ga ne poznaju te poručio mladomisniku da je to težak posao, „to je put posut trnjem“, kako bi ga pripremio da ne posustane kad bude neuspjeha, nego da tada traži pomoć od Boga.

Na kraju svete mise vlč. Stipe se emotivno obratio i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, svim donatorima za glazbu, hranu i prostor za slavlje. Posebnu zahvalu uputio je svojim roditeljima, bratu i supruzi njegovog brata koji su ga uvijek podržavali na svećeničkom putu. Također je zahvalio preč. Poletu koji ga je pratio otkako je došao u Beogradsku nadbiskupiju, vlč. Andreju koji ga je ove godine pripremo za svećeničku službu, župniku vlč. Iliji na spremnosti za organizaciju i gostoprimstvo, ali i svima koji mu iskazuju potporu te mole za njega. Ujedno je i pozvao okupljene za obiteljski stol.

Svečanu svetu misu, na kojoj se okupilo nekoliko stotina vjernika, animirao je župni zbor župe Jelah.

Vlč. Stipo je rođen u Zagrebu gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Nakon položene mature upisao je i završio studij na Flozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Zadnje tri godine je boravio u Beogradskoj nadbiskupiji, a početkom oktobra ove godine zaređen za svećenika.

 

KMC

FOLLOW US ON: