Homelokalne vestiMons. dr. Ladislav Nemet SVD liturgijskim činom preuzeo službu beogradskog nadbiskupa i metropolita

Mons. dr. Ladislav Nemet SVD liturgijskim činom preuzeo službu beogradskog nadbiskupa i metropolita

Primajući pastirski štap beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD u svečanom je liturgijskom činu u subotu, 10. decembra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i simbolično preuzeo upravljanje Beogradskom nadbiskupijom. Simbol pastirske službe primio je iz ruku beogradskog nadbiskupa u miru mons. Stanislava Hočevara koji je ovom primopredajom ukazao na kontinuitet mjesne Crkve i biskupa koji su joj na čelu. Uz dvojicu nadbiskupa svečanu euharistiju suslavili su apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi, predsjednik Mađarske biskupske konferencije kardinal Péter Erdö, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija i nadbiskup Vilniusa mons. Gintaras  Grušas te četrdesetak (nad)biskupa zapadnog i istočnog obreda Katoličke Crkve iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Poljske, Litve, Albanije, Rumunjske i drugih zemalja iz okruženja te osamdeset svećenika.

Patrijarh Porfirije i brojni gosti obogatili svečano slavlje

Svojim prisustvom ovo svečano slavlje obogatili su i njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, njegov preosveštenstvo episkop bačkim g. Irinej, koji su bili u pratnji đakona Radomira Vrućinića, predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, predstavnici islamske zajednice u Srbiji, ministrica pravde gđa. Maja Popović, koja je ujedno bila i izaslanica predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr. Vladimir Roganović, predstavnici Grada Beograda i članovi diplomatskog zbora.

Nadbiskup Hočevar zahvalio svima na otvorenosti i dobroj suradnji kroz protekle 22 godine

Na samom početku slavlja nazočnima se obratio umirovljeni beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar pozdravivši sve (nad)biskupe, svećenike, redovnike i redovničku zajednicu verbita, vjernike, rodbinu nadbiskupa Nemeta, predstavnike državnih vlasti, a na poseban način novog apsotolskog nuncija Gangemija, kardinala Erdőa, patrijarha Porfirija kao i novog nadbiskupa Beogradske nadbiskupije u osobi dosadašnjeg zrenjaninskog ordinarija, predsjednika Biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i potpredsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe mons. Nemeta. „Dok danas još jednom duboko zahvaljujem svima vama pripadnicima naše Nadbiskupije i svim ljudima dobre volje koji ste mi ovih dana otvorili dubine svojih srdaca i misli, želja i poruka, pozivam vas sada da s istom ljubavlju i vjerničkom snagom zagrlite novog Božjeg poslanika”, rekao je mons. Hočevar.

Po osobnoj patnji nadbiskup Nemet osjetio je Božju ljubav

Prije predaje pastirskog štapa bulu imenovanja pape Franje pročitao je nuncij Gangemi, a prijevod na srpski jezik generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević.

Simboličnim činom preuzimanja pastirskog štapa od nadbiskupa Hočevara, nadbiskup Nemet je nastavio predvoditi euharistijsko slavlje te je u svojoj propovijedi naglasio da Pavlova misao: „Milošću Božjom jesam što jesam“ iz poslanice Korinćanima jest i njegovo geslo sa svećeničkog ređenja, koje je bilo prije 39 godina te je naglasio kako je kroz to vrijeme svećeništva i redovništva trebalo puno raditi, te da je na tom putu puno i patio i ljubio. Nadbiskup Nemet je zahvalio svojim roditeljima kao i svim ljudima koji su mu pomagali u životu kad mu je bilo teško. U svim tim situacijama vidljiva je Božja ruka i promisao koja sve vodi i ravna svime te da Bog uvijek ima zadnju riječ. No, unatoč patnji i trpljenju uskrsnuće je vječno i pobjeđuje svako zlo i patnju. Nadbiskup Nemet je iznio osobno iskustvo patnje riječima: „Radio sam u Budimpešti u generalnom tajništvu Biskupske konferencije, iza sebe sam imao tri teške godine kao provincijski poglavar Verbita, duboku vensku trombozu i plućnu bolest, od kojih sam se uspio izliječiti. Tada sam pomislio, moram slaviti Gospodina za sve ovo. Otkrio sam djelovanje Njegovih ruku u svemu što mi se događalo, pa i u tomu što sam morao pretrpjeti.“ Nadbiskup Nemet se osvrnuo i na biskupsku službu u Zrenjaninskoj biskupiji i naglasio da je ona bila lijepa, ali i teška, jer je trajala 14 godina. Ujedno je ovo prilikom zahvalio svima na suradnji u Zrenjaninskoj biskupiji. Upravo iz svega proživljenog nadbiskup Nemet je poručio da čovjek uvijek treba svojim životom i djelima slaviti Boga, što je izrazio i svojim biskupskim geslom koje glasi: „Blagoslivljajte Gospodina, sva djela Gospodnja“. Nastavljajući propovijed poslužio se slikom autoputa, slovima i brojevima kojima se označavaju pravci te zaključio da nije svugdje isto pravilo, ali da najvažnije pravce označava slovo broj 1, tako je i s Crkvom, ona je šarolika, posebno u Srbiji, jer je sastavljena od raznih nacija, ali svi vjernici imaju isti cilj, naviještanje Uskrsloga, istaknuo je nadbiskup Nemet. Svoju propovijed je zaključio zahvalom predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je čestitao te istakao važnost suradnje i rješavanje nekih otvorenih pitanja, a jedno od njih je i osiguranje egzistencije svećenika, redovnika i crkvenih djelatnika. Nadbiskup Nemet je na samom kraju istakao kako će se i u buduće nastaviti suradnja sa Srpskom pravoslavnom Crkvom koja je većinska u Srbiji, ali i sa svim povijesnim crkvama i vjerskim zajednicama.

Nakon ispovijedanja vjere prisutnih vjernika te upućene molitve vjernika na više jezika, za prinos darova pobrinuli su se vjernici iz Indonezije uz njihov tradicionalni ples i pjesmu, a povod tome je prijašnje pastoralno djelovanje nadbiskupa Nemeta koji je više godina proveo i na Filipinima.

Zahvala za služenje u Zrenjaninskoj biskupiji i poziv na služenje s ljubavlju u Beogradskoj nadbiskupiji

Na kraju euharistijskoga slavlja nadbiskup Nemet je uputio pozdrav i zahvalu svima, posebno svom prethodniku nadbiskupu Hočevaru za 22 godine službe, svim predstavnicima državne vlasti, ambasada, predstavnicima crkava i vjerskih zajednica, kao i patrijarhu Porfiriju i episkopu bačkom Irineju. Također se obratio vjernicima Beogradske nadbiskupije rekavši: „Papa Franjo me šalje k vama primite me s ljubavlju, kao što ću i ja vama služiti s ljubavlju“. Nadbiskup Nemet je istakao kako je i apostolski administrator Zrenjaninske biskupije pa će do imenovanja novog biskupa imati i dužnost oko vođenja te biskupije. Ovom prilikom potvrdio je sve dosadašnje službe djelatnika Beogradske nadbiskupije. Jedino je posebno istaknuo kako će od 15. januara 2023. godine novi generalni vikar Beogradske nadbiskupije biti mons. Robert Pastyik, svećenik Subotičke biskupije koji je do sada u toj biskupiji obnašao službu kancelara, a u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda obnaša službu generalnog tajnika konferencije.

Čestitke i podršku nadbiskupu Nemetu uputili su patrijarh Porfije i predsjednici biskupskih konferencija

Novom nadbiskupu čestitku je uputio patrijarh Porfirije koji je ujedno zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru na suradnji i istakao kako će se ona nastaviti s nadbiskupom Nemetom. Također je naglasio da je nadbiskup Nemet rođen u Bačkoj i da pozna stanje ovih prostora te tim više može doprinijeti u prosperitetu i suradnji. Osim toga, Patrijarh je istakao kako i samo životno iskustvo nadbiskupa Nemeta koji je bio u raznim dijelovima svijeta te vidio kako pozitivne tako i negativne strane, jest dragocjeno za ovaj kraj, jer se vrijednosti mogu implementirati u naše društvo. Patrijarh je zaključio da je u konačnici svim vjernicima zajednički cilj, a to je naviještanje kraljevstva Božjega.

Čestitku je uputio kardinal Erdö, koji je od srca čestitao novom nadbiskupu Nemetu, sa željom da mu Gospodin podari snage da može vršiti ovu službu u koju je postavljen. Poželio mu je da bude graditelj mostova i promotor kršćanskih vrijednosti u multikulturalnom društvu kao što je to istakao i papa Franjo u buli imenovanja. Kardinal Erdö je zaključio da je Europa različita, ali svi njeni stanovnici pozvani su živjeti u slozi i zajedništvu.

Apostolski nuncij mons. Gangemi u svojoj čestitci zahvalio je dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru na služenju u Beogradskoj nadbiskupiji koji je kao milosrdni Samarijanac i očinski vodio narod Božji stavljajući ga u Kristove ruke. Ujedno je čestitao preuzimanje službe novom nadbiskupu mons. Nemetu. Naglasio je kako je nedavno došao u Beograd i upravo sudjeluje na jednom specifičnom događaju koji označava „prije“ i „poslije“ te da je upravo sada vrijeme zahvale i planiranja. Istakao je da je ovo vrijeme kada treba dati Bogu hvalu što je dao novog pastira u osobi mons. Nemeta tako da od danas sve vrline koje ga krase i koje su se iz daleka promatrale, sade će se iz bližega moći i upoznati. Nuncij Gangemi je zaključio da smisao pastirskog štapa koji je novi nadbiskup Nemet primio izražava jedan stih: „Traži izgubljene, ujedini podijeljene kako bi stigli do cilja. Ohrabri one koji su umorni, koji su izgubili volju i koji su ranjeni“. Nuncij Gangemi je također pozdravio i patrijarha Porfirija rekavši da će ga posjetiti kako bi mu prenio pozdrave i bratsku ljubav pape Franje.

Predsjenik Hrvatske biskupske konferencije mons. Kutleša uputio je čestitku pozvavši novog nadbiskupa da bude svjedok, onaj koji donosi svjedočanstvo. To svjedočanstvo je Isus Krist, koji je put, istina i život te tko ide tim putem i svjedoči tu istinu doći će do spasenja, zaključio je nadbiskup Kutleša. Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Vukšić je također uputio čestitku rekavši slikovito kako su i nadbiskup Nemet i patrijarh Porfirije vozači broj jedan i da na toj autocesti, tom putovanju zajedništva, trebaju voziti sigurno i razborito. Predsjednik Albanske biskupske konferencije skadarski nadbiskup mons. Angelo Massafra također je uputio čestitku novom nadbiskupu Nemetu i poželio sve najbolje u novoj službi.

Slavlje prenošeno na više jezika

Liturgiju je pjevanjem uzveličao katedralni zbor iz Subotice „Albe Vidaković“ pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića, a uz orguljsku pratnju mr-art. Kornelija Vizina i pratnju Komornog sastav Subotičke filharmonije. Liturgijsko slavlje izravno su prenosili Radio televizija Srbije na srpskom jeziku i Televizija Vojvodine na hrvatskom i mađarskom jeziku. Radio Marija Srbije također je prenosila samo euharistijsko slavlje na valovima hrvatskog programa.

Papa Franjo mons. Ladislava Nermeta imenova je beogradski nadbiskupom i metropolitom 5. novembra 2022. godine, a Beogradsku nadbiskupiju nadbiskup Nemet je pravno preuzeo 5. decembra i sedmi je po redu biskup koji se nalazi na tronu beogradskih nadbiskupa.

KMC

FOLLOW US ON: