Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar krstio u Đurđinu sedmo dijete u obitelji

Nadbiskup Hočevar krstio u Đurđinu sedmo dijete u obitelji

U nedjelju 9. oktobra župnu zajednicu sv. Josipa Radnika u Đurđinu pohodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Nadbiskup je tijekom svečane nedjeljnje euharistije podjelio sakramenat krštenja Tereziji Bako, sedmom djetetu u obitelji Bojana i Suzane Bako.

U svojoj propovijedi nadbiskup Hočevar je istakao radost zbog dolaska u rodnu župu sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića te obećao da će nastaviti promovirati glas o njegovom svetačkom životu. Potom je protumačio važnost krštenja koje nije sadržano samo u izvanjskoj ceremoniji, nego se ono ponajviše očituje u onoj nevidljivoj Božjoj milosti koja silazi na dušu novokrštenika. Novokrštenik postaje sposoban svoju volju usmjeriti prema sjedinjenju s Božjom voljom. Otvorenost daru života, rekao je nadbiskup, važna je poruka današnjoj zapadnoj civilizaciju koja svoj napredak vidi samo u tehničkom dostignuću, dok ono prvotno što je Bog podario čovjeku, a to je sudjelovanje u stvaranju novog života, ostaje zanemareno te se pokušava posve izbaciti iz misli suvremenog čovjeka. Svoju homiliju nadbiskup Hočevar je zaključio sa željom da novokrštenica bude ljubav u srcu Crkve kako je to željela sv. Terezija od Djeteta Isusa čije ime nosi.

Na koncu sv. mise župnik vlč. Daniel Katačić zahvalio je nadbiskupu Hočevaru na spremnosti da sa njegovom župnom zajednicom proslavi ovaj važan dan. Djeca iz župne zajednice pozdravila su nadbiskupa pjesmom na čast slugi Božjem ocu Gerardu “Zvizda nova zasjala” uz tamburašku pratnju. Potom su sestre novokštenice izrecitirale pjesmu o obitelji i uručile nadbiskupu prigodan dar.

Župna zajednica u Đurđinu raduje se što je ove godine imala prigodu istim povodom dva puta ugostiti visoke crkvene prelate (u korizmi je pokojni subotički biskup Slavko krstio sedmo dijete u obitelji Jasna i Zdenka Dulić).

Bojan i Suzana u braku su 12 godina tijekom kojih im je Bog podario sedmero djece: Mateu (11 god.), Anu (9), Mariju (8), Sofiju (6), Veroniku (4), Lazara (2) i četveromjesečnu Tereziju. Članovi su neokatekumenske zajednice, a cijela obitelj aktivna je u župnoj zajednici. Djeca također sudjeluju u sekcijama Hrvatskog kulturnog društva “Đurđin” i pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku te tako čuvaju od zaborava svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet.

IKA/KMC

FOLLOW US ON: