Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar na misi za pronalazak nestalog Mateja Periša poručio: „Potrebna nam je mudrost u traženju, suradnji, međusobnim odnosima, u svim našim odgovornostima“

Nadbiskup Hočevar na misi za pronalazak nestalog Mateja Periša poručio: „Potrebna nam je mudrost u traženju, suradnji, međusobnim odnosima, u svim našim odgovornostima“

U Beogradu je prije desetak dana, koncem 2021. godine, nestao mladić Matej Periš koji je rodom iz Splita i za njim se još uvijek traga. Velikom naporu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i spasilačkih službi, pridružila se i Beogradska nadbiskupija koja se svoj doprinos za pronalazak Mateja Periša svih ovih dana davala i daje molitvom. Tako je u ponedjeljak, 10. januara 2022. godine u crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu u večernjim satima slavljena misa za sretan pronalazak Mateja, ali i za njegovu obitelji i prijatelje te za sve spasilačke službe kako bi im Gospodin dao nadu i snagu u ovim teškim trenutcima i borbi za pronalazak nestaloga. Euharistijsko slavlje u zajedništvu s fra Ilijom Alandžakom, beogradskim dekanom i župnikom župe sv. Ante Padovanskog, p. Marijanom Steinerom, superiorom isusovačke zajednice u Beogradu i preč. Mihaelom Sokolom, nadbiskupovim tajnikom, župnikom katedralne župe i rektorom Marijanuma, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski. Na nadbiskupov poziv upućen Njegovoj Svetosti g. g. Porfiriju, patrijarhu srpskom, da se u molitvu uključi i Srpska Pravoslavna Crkva, Patrijarh je odgovorio pozitivno te je delegirao svoga vikarnog episkopa g. Justina, episkopa hvostanskoga koji je nazočio samoj misi za nestaloga Mateja.

Na početku euharistijskoga slavlja okupljene je pozdravio župnik domaćin fra Ilija Alandžak zahvaljujući svima na odazivu. Posebnu blizinu i ohrabrenje izrazio je ocu nestaloga Mateja g. Nenadu Perišu koji je također sudjelovao u euharistijskom slavlju, a koji se nakon same mise, u franjevačkom samostanu, i osobno susreo i s nadbiskupom i s vikarnim episkopom.

U prigodnoj kratkoj homiliji Nadbiskup je istaknuo kako će svaka molitva pomoći još bolje upoznati nestaloga Mateja ne samo po njegovoj vanjskoj fizionomiji ili po tome kako je do sada poznavan. „Božja milost će nam pomoći da ga pronađemo onakvoga kakvoga nam da je Bog da, kakvoga On želi da ga poznajemo. Neka nam Bog napuni tu milost da bi u ovom teškom trenutku ipak znali da onima koji vole Boga i teški trenuci pomažu da dođemo do nove spoznaje, novih odnosa, nove snage i nove nade“, istaknuo je nadbiskup Hočevar povezavši molitvu za pronalazak nestaloga Mateja sa slavljem sinode sveopće Crkve. „Postoji samo jedna univerzalna Kristova Crkva i svi smo odgovorni jedni za druge. U Crkvi nema granica, a Bog onima koji mole daje mudrost koja nam je upravo u ovo vrijeme globalizacije, pandemije i međusobnih podjela toliko potrebna. Stoga je ova naša molitva i slavlje euharistije veliki vapaj da nam Bog dadne mudrost u traženju, suradnji, našim međusobnim odnosima, mudrost u svim našim odgovornostima“.

Povezujući liturgijska čitanja, nadbiskup je istaknuo kako svima Bog daje tolike milosti, ali samo s jednom nakanom: sjediniti se u karizmi služenja u komplementarnosti sa svima. „Isus je obećao da će Crkvu pratiti popratna znamenja“, rekao je nadbiskup zapitavši se koja su to znamenja? „U ovo vrijeme posebno je potrebno otkriti da je Bog naša zaštita, naša odbrana. Danas često ne nalazimo najdublje prijateljstvo i oslonac u braći i sestrama. Ali ne možemo kršćanski živjeti ako se ne možemo potpuno osloniti jedni na druge“, naglasio je nadbiskup rekavši kako je upravo ovaj događaj Matejeva nestanka prilika da budemo oslonac jedni drugima „jer bez toga iskustva potpunoga povjerenja osobito djeca i mladi ne mogu napredovati“, zaključio je nadbiskup rekavši kako je ovo poseban poziv upravo svećenicima i roditeljima da pokažu kako se na njih svi, a osobito mladi i djeca mogu osloniti. U svojoj molitvi i želi za pronalazak nestaloga Mateja, nadbiskup je poručio kako posebno moli da „bismo uspjeli pronaći jedni druge međusobno“.

Misa je slavljena na čast sv. Ante Padovanskog, a prije početka same mise nadbiskup je zajedno sa svećenicima, episkopom Justinom i ocem nestaloga Mateja te prisutnim vjernicima izmolio pobožnost sv. Anti, „velikom svecu i čudotvorcu“.

kmc/ms

FOLLOW US ON: