Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar posetio Državni Arhiv Srbije

Nadbiskup Hočevar posetio Državni Arhiv Srbije

U četvrtak, 15. aprila 2021. godine, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, u pratnji svoga saradnika g. Velimira Martinovića, posetio je Državni Arhiv Srbije.

Njegovu Preuzvišenost je dočekao i srdačno pozdravio dr Miroslav Perišić, direktor arhiva. Tokom razgovora, istaknut je značaj koji Državni Arhiv Srbije ima za istoriju, kulturu i diplomatiju naše države. Gospodin direktor je upoznao oca nadbiskupa sa radom arhiva i značajnim ostvarenim projektima. Nadbiskup Hočevar zahvalio je na gostoprimstvu i podsetio na važnost angažmana i doprinos ljudi koji rade u arhivima.

Nakon toga usledio je sastanak kojem su pored direktora Arhiva g. Perišića i nadbiskupa Hočevara, prisustvovali i Njegova Ekselencija prof. dr Sima Avramović, novoimenovani ambasador Republike Srbije pri Svetoj stolici, Jelica Reljić, pomoćnik direktora Arhiva za osnovnu delatnost i Miloš Vulić, doktorand Pontifikalnog Univerziteta Gregorijana u Rimu i rukovodilac projekta „Vek diplomatije i dijaloga: Stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Svete stolice (1920-2020)“, čiji je nosilac Beogradska nadbiskupija uz podršku Ambasade Republike Srbije pri Svetoj stolici. Tema razgovora bila je obeležavanje uspostavljanja diplomatskih odnosa 1920. godine.

Na kraju je otac nadbiskup obišao izložbu „Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija“ i tom prilikom je u knjizi utisaka zapisao: Sa velikim iznenađenjem pogledao sam izložbu: 140 godina diplomatskih odnosa između Kraljevine Srbije i Kraljevine Italije i divio se stručnosti, ljubaznosti i propozitivnosti svih prisutnih. Sve to me je nadahnjivalo da jače tražimo most sadašnjosti i budućnosti iz korena prošlosti. I dalje puno uspeha i Božijeg blagoslova.

kmc

FOLLOW US ON: