Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar predvodio slavlje Tijelova

Nadbiskup Hočevar predvodio slavlje Tijelova

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, u četvrtak 16. juna, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. U koncelebraciji su bili generalni vikar i župnik župe Krista Kralja mons. Aleksandar Kovačević, dekan Beogradskog dekanata i župnik župe sv. Ante fra Ilija Alandžak, domaći župnik i rektor Marijanuma vlč. Mihael Sokol te mnogobrojni svećenici iz župa Grada Beograda.

Na početku mise nadbiskup Hočevar pozdravio je sve prisutne istaknuvši da danas slavimo Tijelovo – dan koji nas poziva na Veliki četvrtak i događaj ustanovljenja Euharistije. Stoga, mi slavimo spomen smrti i uskrsnuća u Euharistiji, kako nam donosi Prva Euharistijska molitva, upravo imajući u svijesti riječi Isusa Krista „Ovo činite meni na spomen“, rekao je nadbiskup.

Nadbiskup Hočevar se u propovijedi prisjetio kako se nekad prije slavila ova svetkovina te naglasio da su pjevali najbolji zborovi, da se nosilo svečano odijelo, da je procesija išla selima i gradovima te pored kuća kamo je prolazila palile su se svijeće i stavljale slike. „Današnji dan i procesija je poziv i poticaj da se prisjetimo kako je Krist hodio zemljom čineći dobro, a svećenici i bogoslovi kao vidljiva slika Božja i „hodajuća svetohraništa“ moraju na poseban način svjedočiti Kristovu dobrotu“, rekao je nadbiskup. Govoreći o tome koliko mi budemo činili dobro toliko ćemo izgrađivati svijet i civilizaciju, nadbiskup je istakao kako se na žalost dobrota ne ostvaruje onako kako bi trebala, jer toliko ljudi strepi za hranu, za pšenicu, toliki su gladni, a opet s druge strane toliko se baca hrane i pšenice, a čovjek ne može živjeti bez hrane, to je ono što pripada njegovom životu. Govoreći o potrebi hrane, nadbiskup je istaknuo kako čovjek treba i Božju dobrotu koja ga može promijeniti da bude više Božji, da bude neustrašiv svjedok Isusa Krista, da pokaže svijetu Isusovu ljubav. Nadbiskup je istaknuo da je Melkisedek slika Isusa Krista upravo po tome što je donio kruh i vino Abrahamu. „Vino je po sebi eshatološko piće te kao da krije u sebi tajnu ne ovoga svijeta, nego vječnosti“, rekao je nadbiskup. Osvrnuvši se na današnje evanđelje koje govori o čudesnom umnažanju kruha, nadbiskup je naglasio važnost zajedništva, jer oni koji su bili gladni nisu otišli u svoje mjesto, nego su posjedali u grupe koje su slika obitelji ili župne zajednice i blagovali nakon što je Isus umnožio kruh, a on se je umnažao onda kada se je dijelio. Samo tamo gdje se dijeli, gdje smo zajedno postoji i Božji blagoslov. Na kraju propovijedi nadbiskup Hočevar je istaknuo da bi na ovaj dan svi Beograđani trebali biti zajedno, da svojim zajedništvom i procesijom svjedoče ljubav Božju svijetu s jedne strane, a s druge strane da se vidi prisutnost Katoličke Crkve koja je nekada bila brojnija i svestrano izgrađivala društvo, ali i sada također, iako nešto manja, uvelike doprinosi prosperitetu i sveukupnom napretku.

Na kraju mise župnik vlč. Mihael je rekao kako je svetkovina Tijela i Krvi Kristove vidljivi znak prisutnosti Kristove među nama. Sve je pozvao da se upute u procesiju koja ima četiri postaje na platou katedrale.

Procesiju je predvodio nadbiskup Hočevar noseći Presveti Oltarski sakrament, a vjernici su sudjelovali uz molitvu i pjesmu. Budući da su bile četiri postaje bile su i četiri teme o kojima je govorio nadbiskup. Prva tema da bismo imali život, druga život iz slavlja euharistije, treća da bi svi bili jedno i četvrta da donosimo plodove.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: