Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Nadbiskup Nemet predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje povodom proslave svetih Ćirila I Metodija, u nedelju, 7. jula u crkvi Sv. Ćirila i Metodija na Banovom predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i drugih svećenika grada Beograda.

Na uvodu u misno slavlje župnik o. Lojze pozdravio je sve prisutne i zahvalio se nadbiskupu Nemetu koji će ovo misno slavlje predvoditi. O. Lojze je ujedno podsetio sve prisutne vernike da se u ovoj župi sada već tradicionalno održava Molitva za jedinstvo kršćana svakog petog u mesecu, koja je i ovog meseca obeležena upravo na sam dan svetkovine svetih Ćirila i Metodija. On je ovom prilikom ujedno pozdravio i predstavnika iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama g. Gavrila Grbana, ali i sve vernike koji su kao hodočanici došli na ovo misno slavlje.

“Sv. Ćiril i Metod, stvorili su nešto novo, u ondašnjem svetu kroz zalaganja, rad, trud, znanje, stvorili su jednu kulturu čiji sastavni deo i mi danas koristimo, a to je staroslavenski liturgijski jezik. Iako se u Katoličkoj Crkvi to menja, jer je ona jako vezana uz procese u istoriji i kulturi i tako se menjaju tekstovi svakih pedeset godina, izdaju se nove knjige i novi prevod Biblije kako bi se isti usavršili i kako bi narod koji čita, shvatio šta je pročitao. Dok se u Pravoslavnoj Crkvi i dan danas koristi staroslavenski, koji su napravila ova dva velika misionara iz Soluna”, istakao je nadbiskup Nemet u svojoj propovedi govoreći o ova dva sveca kao svojevrsnim inovatorima u svom vremenu, a po čemu su itekako ostali upamćeni.

Nadbiskup Nemet je dalje svoje razmišljanje o ovoj braći nastavio preko još jedne njihove značajne uloge u vremenu i svetu tada: oni su bili misionari. “Reč misija povezana je sa Ćirilom i Metodijem a povezana je i sa nama. Jeda od glavnih tema sinodalnog procesa koji je pokrenuo papa Franja su i misije”, rekao je propovednik. Ovom prilikom nadbiskup Nemet je kao primer misija danas vernicima prepričao događaj koji je organizovan u sklopu neokatekumenskog puta gde su se mladi hodočasnici iz Italije molili i iznosili svoja svedočanstva u jednom od beogradskih parkova, ne stideći se i ne bežeći od svoje vere i onoga šta su, već hrabro misionarski dajući primer mnogobrojnim prolaznicima da zastanu i zagledaju se u njih.

“Mislimo na naše nebeske zaštitnike, Ćirila i Metodija, koji su bili isti ljudi kao mi, a ostvarili su puno. Tu se ne radi o količini posla koji su napravili već o kvalitetu njihove vere, pa neka to bude izazov i za nas”, reči su kojima je mons. Nemet zaključio svoju propoved.

Nakon misnog slavla, vernici su nastavili druženje uz razgovor i prigodno posluženje u dvorištu crkve.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: