HomevestiNadbiskup Nemet predvodio svečanost za banatske Hrvate u Čiklova – Romana u Rumunjskoj

Nadbiskup Nemet predvodio svečanost za banatske Hrvate u Čiklova – Romana u Rumunjskoj

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet predvodio je svečano euharistijsko slavlje u ponedjeljak, 1. jula 2024. godine u župi Pohoda BDM u Čiklova – Romana u Rumnujnskoj na kojem su sudjelovali banatski Hrvati.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi istakao kako su se vjernici okupili u Marijinoj Čiklovoj kako bi nastavili ono što su njihovi predci isto činili i na taj način se nastavlja i gradi vjera. „Zato mi je drago što vidim među vama starije osobe koje su sigurno već puno puta bile na ovom mjestu, vidim osobe u srednjoj dobi, vidim mlade parove, vidim puno djece i sve to pokazuje da vi pokušavate da sačuvate ovaj običaj koji je povezan s Marijom Čiklovom“ rekao je nadbiskup te pobliže objasni s čim je povezan ovaj običaj, istakavši kako je ovo uočnica za sutrašnji dan, 2. juli koji je po staroj tradiciji bio dan kada su zemljoradnici počinjali žetva koja je trebala osigurati kruh, a oni su se već dan ranije skupljali i molili Marijin zagovor i tražili njezinu pomoć, jer znali su da ne ovisi sve o njima, nego da mnoge nevolje oko zemljoradnje može odagnati jedino Bog. Nadbiskup Nemet je nadalje ukratko upoznao vjernike s poviješću ove svetkovine rekavši kako se počela slaviti još 1263. godine, a poslije Drugog vatikanskog sabora prebačena je na 31. maj, dočim u ovim dijelovima sačuvao se prvotni datum. Govoreći o samoj svetkovini Pohodu BDM Elizabeti nadbiskup Nemet je istakao da se radilo o dvije žene, premda žene u to vrijeme nisu bile utjecajne u društvu, ipak njih dvije su dobile veliku ulogu, veću nego mnogi muškarci. „Po njima je Bog učinio dva čuda. I u jednoj i u drugoj situaciji, i kod jedne i kod druge najvažnija je bila njihova vjera u Boga, jer su vjerovale da Bog može promijeniti što ljudi ne mogu“, rekao je nadbiskup Nemet i dodao da ovo može biti i nama inspiracija za vjeru, vjeru u Boga koji uvijek može promijeniti našu situaciju koliko god se čini da je to nemoguće.

Nadbiskup Nemet je naglasio kako je Marija prevalila dugačak put i napravila veliku žrtvu da bi vidjela Elizabetu, a tako i vjernici koji dolaze u Čiklovu moraju također napravit žrtvu koja je vezana uz ljubav prema Mariji i Nebeskom Ocu. Na kraju propovijedi nadbiskup Nemet je sve potakao da razmisle o tome zašto su došli u Marija Čiklovu i što žele odnijeti kući odavde, a na ovo isto pitanje koje je i sam sebi postavio odgovorio je da za njega ovaj dolazak ima posebni značaj, jer posebno je radostan kad je s narodom koji se moli, koji je u dijaspori, ali je sačuvao svoju kulturu, jezik i vjeru. Svoju propovijed nadbiskup Nemet je zaključio poticajem da vjernici ljepotu ovog susreta koji su doživjeli na ovom mjestu ponesu u svoje obitelji.

 

KMC

FOLLOW US ON: