Homelokalne vestiNadbiskup Nemet učestvovao na Spasovdanskoj litiji

Nadbiskup Nemet učestvovao na Spasovdanskoj litiji

Foto: SPC.rs

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije predvodio je 25. maja 2023. godine, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, beogradskim ulicama Spasovdansku litiju sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog. Ovogodišnja slava prestonog Beograda, Vaznesenje Gospodnje, kao i tradicionalna Spasovdanska litija zbog stradanja i gubitka života naših mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, zbog bola i tuge vascelog naroda za nevino postradalima, protekla je u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!

Pored Njegove Svetosti Patrijarha, koji je išao ispod neba (baldahina) koji su nosili pripadnici Garde Vojske Srbije, nalazili su se otačastveni visokopreosvećeni i preosvećeni arhijereji, svedočeći jedinstvo i punoću Srpske Pravoslavne Crkve: crnogorsko-primorski Joanikije, šumadijski Jovan, istočnoamerički Irinej, diseldorfski i nemački Grigorije, kruševački David, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, zapadnoevropski Justin, umirovljeni kanadski Georgije, remezijanski Stefan, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije, lipljanski i vojni Dositej i toplički Petar.

U koloni su se nalazili i beogradski nabiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, potpredsednik Vlade i ministar odbrane g. Miloš Vučević, gradonačelnik Beograda g. Aleksandar Šapić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g. Nikola Selaković, ministar zdravlja gđa Danica Grujičić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Vladimir Roganović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane g. Nikola Starović, narodni poslanici gđa Sanja Lakić i g. Boško Obradović kao i veliko mnoštvo vernika.

 

 

SPC / KMC

FOLLOW US ON: