Homelokalne vestiNadbiskup Tomo Vukšić na proslavi sv. Ante u Beogradu

Nadbiskup Tomo Vukšić na proslavi sv. Ante u Beogradu

Proslava svetkovine sv. Ante Padovanskog u Beogradu nastavljena je u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak, 13. juna 2022. godine, blagoslovom djece i ljiljana te svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom. U koncelebraciji su bili župnik fra Ilija Alandžak i svećenici Beogradskog dekanata. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, arhimandrit Kleopa Stefanović, prof. Vladimir Vukašinović te sveštenici Mihajlo i Gavrilo, kao i g. Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, predstavnici ambasada, predstavnici vojske i policije Republike Srbije, g. Nenad Periš, mnoštvo vjernika i hodočasnika iz cijeloga Grada Beograda.

Župnik fra Ilija Alandžak uputio je pozdrav predvoditelju slavlja nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću, domaćem nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru koji je predvodio misno slavlje jučer i danas te otvorio 13 utoraka, koji su bili posvećeni temi 60-te obljetnice Drugog vatikanskog sabora, kao i svim predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnicima ambasada, vojske i policije, g. Gavrilu, g. Perišu i svim hodočasnicima i vjernicima.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup Vukšić je uputio pozdrav nadbiskupu Hočevaru i svim nazočnima te potakao sve da sudjeluju u Božjoj milosti koja je izvor čovjekovog spasenja.

Nadbiskup Vukšić je u propovijedi istakao kako je sveta misa čin za vlastitu izgradnju, ponajprije ljudsku, a onda i vjerničku. „Isus Krist odlazeći s ovoga svijeta nije prestao biti nazočan u svijetu, a svoju nazočnost ostvaruje po riječi (logos), riječi koja je sadržana u Knjizi spasenja, evanđelju, a koja se naviješta preko njegovih službenika. Osim riječi Isus je prisutan u svijetu i po sakramentima, posebno u euharistiji koja je duhovna hrana, popudbina za vječni život“, rekao je nadbiskup Vukšić. Isus je također prisutan u Crkvi, a svi mi smo udovi Crkve kako kaže sv. Pavao, zato svetost ili grešnost Crkve ovisi o nama kakvi smo mi, a sveci su našli način kako život hraniti sokom Božje svetosti. Potrebno se suobličiti Isusu Kristu kao što je uspio sv. Ante te bio njegov svjedok i propovjednik. Kao što je on činio, premda je živio u 13. stoljeću, a i tada je bilo puno previranja i hereza u svijetu kao i danas, tako smo i mi pozvani širiti dobrotu u svijetu. On se nije ustručavao biti jasan u nauku, zagovarati jednakost svih ljudi unatoč svim protivštinama, rekao je nadbiskup Vukšić. Tumačeći nužnost obraćenja za bolji svijet nadbiskup Vukšić je istaknuo kako se prvo mora dogoditi osobno obraćenje svakog pojedinca, a onda se može očekivati „plemenito društvo“. Nadbiskup Vukšić je postavio pitanje: “Tko je kršćanski svetac“? Odgovorio je da je to osoba koja je u sebi uspjela ostvariti istine kršćanske vjere koje ustima ispovijeda. „Svetac je ostvareni kršćanin, dobro uspjela ikona Božja, zadatost Božja pretočena u stvarnost“ rekao je nadbiskup Vukšić. Na kraju propovijedi nadbiskup Vukšić je istakao kako je čovjek slika Božja i ima zadatost od Boga kako da se ostvari, a to je usporedio sa ženom koja nešto veze, a za to joj treba platno, igle, konac…pa dok veze može pogriješiti, ali se opet vrati da napravi što želi. Tako je i Bog dao sve datosti čovjeku da se ostvari, ako i pogriješi dao je sakrament ispovijedi da se vrati na pravi put, a sveci koji su se ostvarili mogu nam pomoći na tom putu, zaključio je nadbiskup Vukšić.

Na kraju svete mise župnik fra Ilija zahvalio je u prvom redu nadbiskupu Vukšiću za duhovno bogatstvo koje nam je dao te u znak zahvalnosti darovao mu ikonu sv. Tome Apostola. Zahvalio je i horu Ars vocalis koji je svojom pjesmom uzveličao misno slavlje.

Nadbiskup Hočevar je također zahvalio nadbiskupu Vukšiću za predvođenje svete mise, uputio je zahvalu za posjetu ovoj župi, Gradu Beogradu koji je sjedište Beogradske nadbiskupije i Patrijaršije. Nadbiskup je rekao da je ovim posjetom „zagrlio istok i zapad“. Istakao je kako su Beograda i Sarajeva uvijek bili povezani te će tako biti i u buduće i obećao podršku i molitvu za Vrhbosansku nadbiskupiju.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: