Homelokalne vestiObeležen Svetski dan siromašnih i Dan Caritasa u beogradskoj katedrali

Obeležen Svetski dan siromašnih i Dan Caritasa u beogradskoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje u nedelju, 13. novembra, povodom Svetskog dana siromašnih u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio je mons. Stanislav Hočevar, administrator Beogradske nadbiskupije i umirovljeni beogradski nadbiskup uz koncelebraciju o. Mihaia Gergela, direktora Caritasa Srbije, vlč. Mihaela Sokola, domaćeg župnika i rektora Marijanuma i vlč Andreja Đuričeka, velikog penitencijara.

Ovo misno slavlje svojim prisustvom i saradnjom obogatili su delatnici Caritasa Srbije kao i Caritasa Beogradske nadbiskupije.

Nadbiskup Hočevar u svojoj propovedi osvrnuo se na čitanja ovog dana, tačnije ove 33. Nedelje kroz crkvenu godinu, istakavši na prvi pogled oštrinu samih reči, posebno drugog čitanja:”Tko neće da radi, neka i ne jede!” ( 2 Sol 3, 7-12) Nastavivši dalje ppticajem upućenim svim delatnicima i saradnicima Caritasa koji pre svega ne treba samo da pomažu ljudima čineći materijalna, opipljiva i vidljiva dobra dela milosrđa već na pravi način, svojim životom i radom trebaju da žive pravo značenje reči – Caritas – Ljubav – ljubav prema svakom čoveku koji predstavlja samu ovaploćenu ljubav Božiju. Svaki čovek je Božije stvorenje na šta ga upravo delatnici Caritasa ali i svaki čovek i vernik pojedinačno treba podsećati, treba ga podsetiti da je ljubljen i voljen. Zaključivši svoju propoved upravo citiranjem jevanđelja : ” Ljubite jedni druge!” (Iv 13,31-33a.34-35)  naglasivši da je upravo to misija i poslanje Caritasa.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: