Homelokalne vesti»Oče! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim« (Lk 15, 21)

»Oče! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim« (Lk 15, 21)

Dana 6. marta 2021. godine vernici su se, sada već tradicionalno, okupili u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Naime, vernici se svake prve subote u mesecu okupljalju u katedrali ne bi li svojom molitvom i milodarima potpomogli obnovu ne samo katedrale nego i celog kompleksa, koji bi po završetku radova trebalo da postane pastoralni centar, važno mesto okupljanja i susreta.

Svečano euharistijsko slavlje ove prve subote meseca marta predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika katedralne župe, preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, mons. Gžegoža Hudeka, ekonoma Nadbiskupije, i p. Marijana Štajnera, superiora Župe Sv. Petra.

Samo misno slavlje svojim prisustvom obogatila su i četvorica đakona Mostarsko-duvanjske biskupije, koji su na svom pastoralnom putovanju došli u posetu Beogradskoj nadbiskupiji.

Vlč. Ivan Aničić se u svojoj homiliji, podstaknut Evanđeljem, osvrnuo na odnos koji se pred vernike stavlja i u samoj metafori iz Evanđelja koju su vernici imali prilike da čuju. Sam odnos sin–otac / roditelj–dete je kompleksan, a u današnje vreme i pun izazova. Možemo slobodno reći da su izazovi koji se pred današnje roditelje stavljaju produbljeni modernom tehnologijom ‒ od telefona, interneta, društvenih mreža… koji u neku ruku donose sigurnost jer roditelj u bilo kojem trenutku može da pozove svoje dete i na taj način sazna gde je i šta radi, ali mnogo više negoli sigurnost ‒ sa sobom nose rizike, otuđenost, čak svojevrsnu zamku. Hteli mi to da priznamo ili ne, ali činjenice su takve da su deca bila sigurnija kad su se igrala na ulici, bez mobilnih telefona, nego što je to slučaj danas, kad su pred našim očima, ali s mobilnim telefonom ili tabletom u rukama. Osvrnimo se samo na događaje ne samo prethodnih dana nego i mesecima unazad. Koliko je samo samoubistava radi trenutka »popularnosti«, koliko samo nezgoda ne bi li se napravio dobar selfi… Deca, nažalost, život shvataju olako, ne razmišljaju hoće li ih trenutak slave i popularnosti koštati života; umesto da s roditeljima dolaze na nedeljnu svetu misu, veronauku i druženje sa svojim vršnjacima, ona radije biraju da s roditeljima ostanu kod kuće i igraju igrice. Nažalost, u neku ruku dolazimo i do uloge roditelja koji su umesto čvrste ruke bili suviše popustljivi i želeli su da ugode svojoj deci, ne razmišljajući koliko im na taj način oduzimaju.

Vlč. Ivan je naglasio i čijenicu da se današnji svet nemorala propagira i postaje kultura življenja, a mladi umesto da trče k Bogu i Crkvi, biraju put prepun zadovoljstava koji na kraju vodi u provaliju. Mladi danas sve više trče u taj svet nemorala, »daleko od očinskog pogleda i majčinog toplog zagrljaja«.

Na kraju samog euharistijskog slavlja, prisutni vernici su zajedno sa svojim pastirom i prisutnim svećenicima molili litanije u čast Majci Božjoj i na taj način izrazili poštovanje i iskazali svoju ljubav prema Isusovoj majci Mariji.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: