Homelokalne vestiOdržan oratorij za decu i mlade u Marijanumu

Održan oratorij za decu i mlade u Marijanumu

U subotu 1. oktobra, u Marijanumu je održan prvi oratorij za decu i mlade u novoj školskoj i pastoralnoj godini. Ovaj oratorij obogatilo je prisustvo i zajedništvo animatora mladih iz Subotice koji su ujedno i animirali i osmislili celodnevni program.

Okupljanje je započelo u prepodnevnim časovima, a nakon što su se mladi i deca okupili u dvorištu katedralne crkve, svi zajedno uputili su se na euharistijsko slavlje koje je ovom prilikom, i povodom pobožnosti prvih subota u mesecu, predvodio beogradski nadbiskup i metropolit, mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda.

Ovom prilikom, mladi iz Subotice su pevanjem i sviranjem animirali ovo misno slavlje, a prisustvo većeg broja dece i mladih učinilo ga je još bogatijim. Na samom početku misnog slavlja, prisutnim vernicima obratio se rektor Marijanuma i katedralni župnik vlč. Mihael Sokol, koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne, a na poseban način učesnike u ovom oratoriju.

Nadbiskup Hočevar se u svojoj propovedi osvrnuo na život sv. Terezije od Djeteta Isusa, naglasivši značaj molitve i njene ljubavi prema Isusu koja je pratila tokom celog života. Upravo njena istrajnost i upornost treba da postane podsticaj svim mladima koji uprkos svojoj veri lako posustanu pred iskušenjima koja pred njih stavlja ovaj svet. Zaključivši da upravo ova svetica treba da postane uzor svim mladima, ali ne samo mladima nego i roditeljima koji upravo u sadašnjem trenutku prolaze kroz veliko iskušenje koje pred njih stavlja današnjica a to je upravo kako izvesti svoju decu na pravi put popločan ljubavlju prema Isusu.

Nakon svečanog misnog slavlja, program za decu i mlade se nastavio. Prva radionica koju su animatori organizovali bila je u vidu plesa. Na ovaj način, mladi i deca su mogli da nauče nekoliko plesnih koraka koje su im animatori predstavili uz zabavu i smeh. Zatim je usledilo kratko predavanje o crkvenoj muzici koje je održao vlč. Mihael Sokol.

Kako je i vreme ovoga dana išlo na ruku ovom događaju, dalji program nastavljen je u dvorištu. Smeh i žamor dece koji se mogao čuti u dvorištu Marijanuma, bio je dovoljan pokazatelj da se svima program zaista svideo, te su dalje aktivnosti u vidu igre “X-O” za njih predstavljale pravo uživanje i radost. Kako bi odmorili od ovih aktivnosti, ali i sa sobom kući poneli poruku koju su izvukli sa ovog susreta, animatori su podelili decu u grupe po uzrastu i nastavili dalji rad u vidu rezgovora i kateheza po grupama.

Kada je došlo vreme ručka, neumorna mlada srca jedva su čekala da se druženje nastavi, pa su odmah nakon ručka igre nastavljene. Usledila je i muzička radionica na kojoj su deca i mladi naučili po neku novu pesmu upućenu upravo njihovom najboljem prijatelju Isusu.

Da igri nije došao kraj, pokazala je i igra “između dve vatre” koju su deca neumorno prihvatila.

Predviđeni program završio se u popodnevnim časovima “Rečima za laku noć” koje su predstavljale Don Boscovu tradiciju.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: