Homelokalne vestiOdržan poslednji ovogodišnji oratorij za decu i mlade u Marijanumu

Održan poslednji ovogodišnji oratorij za decu i mlade u Marijanumu

U subotu 26. novembra u Marijanumu je održan poslednji ovogodišnji oratorij za decu i mlade u 2022. godini. Ovaj oratorij, kao i prethodni, na poseban način obogatilo je prisustvo i zajedništvo animatora iz Subotice koji su animirali program.

Okupljanje je započelo u prepodnevnim časovima, a dalji program nastavio se u dvorani pape Ivana XXIII u Marijanumu. Na samom početku učesnici oratorija malo su se opustili uz muziku i po koji plesni korak koji je, kao i uvek bio propraćen smehom i radošću koja je ispunjavala kako srca mladih i dece tako i celu dvoranu. Nakon uvodnog programa, mladi su se malo bolje upoznali, tako što se svako ukratko predstavio, mada se većina učesnika već poznavala od ranije, jer su sada već postali stalni učesnici na ovakvim dogadjajima, tu su bila i neka nova lica koja su prvi put došla na ovaj susret.

Dalji program, zbog lošeg i hladnog vremena, nastavio se u već pomenutoj dvorani. Vlč. Mihael Sokol, direktor Pastiralnog centra, rektor Marijanuma i župnik katedralne župe uz kratku, zanimljivu katehezu mladima i deci je kroz neke svakodnevne prilike i mogućnosti hteo da približi sam čin pomaganja i lepotu i radost koju taj čin sam po sebi nosi, pa bile to svakodnevne obaveze kojima svako dete olakšava i ulepšava dan svojim roditeljima, od nameštanja kreveta i pospremanja za sobom pa sve do služenja u Crkvi kroz razne vidike, od ministranata, čitača pa sve do pomoći oko sređivanja i uređenja same Crkve. Na kraju, vlč. Mihael spomenuo je i službu volontiranja u Caritasu, kao humanitarnoj organizaciji pri Katoličkoj Crkvi, koja pomaže svima bez razlike. Na radost i sreću oranizatora ali i samog vlč. Mihaela mnoga deca i mladi prepoznali su ovu humanitarnu organizaciju u svojoj župnoj zajednici, te su mnogi u nju uključeni neposredno preko svojih roditelja.

Rad po grupama je sledeća etapa koja je pratila ovaj susret. Mladi i deca su po uzrastu podeljeni u grupe u kojima su razgovarali o adventu i Božiću.

Radionica izrade advenskih venčića na oratoriju je ulepšala ne samo stolove mnogih porodica već i srca dece koja su sa tolikom ljubavlju i pažnjom pravila i ukrašavala ove venčiće, koje su na kraju odneli svojim kućama.

Svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Stipo Filipović, pastoralni saradnik u župi Krista Kralja, uz koncelebraciju sveštenika grada Brograda, bilo je vrhunac susreta i zajedništva.
Vlč. Mihael u svojoj propovedi je pokušao da približi deci sam značaj adventskih venčića koje su danas pravili. Osvrnuvši se i na evanđelje dana koje upravo poziva da svi ljudi budu i ostanu budni kako bi dočekali rođenje Spasitelja sveta, vlč. Mihael je približio deci i sam praznik koji svi hrišćani sa nestrpljenjem čekaju a to je Božić, rođenje Sina Božijega.

Nakon svečanog misnog slavlja program je nastavljen u dvorani kratkim izlaganjem o. Lojze Letonje, župnika župe sv. Ćirila i Metodija o čudotvornoj medaljici.  Decu je zatim iznenadio i poklonima obradovao Sveti Nikola. Nakon dolaska Svetog Nikole i podele poklona, deca su nasmejanih lica nastavila igru sa animatorima, a neposredno pre toga vlč Mihael zahvalio se porodici Fabjan koji su se ovog puta pobrinuli da užina na susretu bude još lepša i ukusnija uz mafine i kiflice.

Predviđeni program završio se u popodnevnim časovima zajedničkim ručkom u Pastoralnom centru, nakon čega su svi polako krenuli svojim kućama, puni lepih utisaka.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: