Homelokalne vestiOratorij za decu i mlade i proslava Dana mladih u Marijanumu

Oratorij za decu i mlade i proslava Dana mladih u Marijanumu

U prostorijama župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, u subotu 27. novembra, održan je drugi po redu ovogodišnji oratorij za decu i mlade i proslava Dana mladih. U prepodnevnim časovima kada je okupljanje i započelo, dvorištem Marijanuma ponovno je odjekivao smeh dece.

Nakon okupljanja u dvorištu Marijanuma, učesnici su imala priliku da se upoznaju, nakon čega je započeo prigodni program u multimedijalnoj dvorani pastoralnog centra “Ivan XXIII.”. Rektor katedrale i župnik ove župe vlč. Mihael Sokol, pozdravio je sve prisutne, te dao upute za program.

S obzirom da se 27. novembra slavi još jedna u nizu pobožnosti u čast Blaženoj Djevici Mariji, blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice, koju posebno štuju Lazaristi i sestre Usmiljenke, koji deluju na teritoriji grada Beograda, p. Lojze Letonja, župnik župe Svetih Ćirila i Metoda, deci i mladima je ukratko ispričao samu istoriju nastanka Čudotvorne medaljice. Nakon kratkog izlaganja svi učesnici su dobili Čudotvornu medaljicu.

Program je nastavljen katehezom. Zbog različitog uzrasta prisutne dece, kateheze su se odvijale u dve grupe. Mlađima je kateheze održao bračni par sa neokatekumenskog puta gđa. Dubravka i g. Branko Tinodi; dok je starijima kateheze održao preč. fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata.
Teme kateheza su bile iste, bazirajući se na vremenu Došašća i Božića, gde su u mlađoj grupi deca imala priliku saznati nešto više o simbolici samog adventskog venca i podeli crkvene godine, što su nastavili kroz igru, tačnije kroz bojenje crteža na kome se nalazila sama slika Svete Obitelji u jaslicama. Dok su stariji kroz prigodnu katehezu fra Ilije, mogli saznati nešto više o simbolici samog adventskog venca ali i o podeli vremena u crkvenoj godini kao i o samom njenom početku.

Nakon kateheze sva prisutna deca i mladi kao i njihovi roditelji započeli su izradu adventskih venčića. U ovoj radionici sve su starosne granice i podele prestale te su i mladi kao i deca uživali u izrdadi venčića, koje su pravili od stiropora i zelenih grančica. Na ovaj način deca i mladi su na konkretan način proveli katehezu u delo. Ovu radionicu je pored gđe. Dubravke Tinodi vodila i gđa. Verica Kopilović iz vrtića Fantasy.

Svi prisutni su se nakon izrade venčića okupili u crkvi, gde su svojim učestvovanjem na svetoj misi zahvalili Gospodinu na druženju i samoj prilici zajedništva. Svečano euharistijsko slavlje obogatili su svojim prisustvom gosti iz Bosne i Hercegovine; trojica franjevačkih đakona i jedan bogoslov, koji će upravo na četvrtu nedelju adventa primiti sveti red đakonata.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski uz koncelebraciju župnika i rektora katedrale, vlč. Mihaela Sokola, preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije, p. Smiljana Milićevića, župnika župe Sv. Petra i vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora Sinode.
Nadbiskup Hočevar je u interaktivnoj propovedi deci predstavio lik Majke Božije. Upućivajući ih na kip Gospe koji se nalazi u samoj crkvi, kip sa podignutim rukama prema nebu, Nadbiskup je želeo napraviti paralelu sa čitanjem koje su deca i mladi imali priliku da čuju toga dan (Iz 7, 10-14). Gospine ruke podignute prema nebu znak su molitve i znak traženja, baš kao što u čitanju Gospodin govori Ahazu da zatraži od Gospodina znak, tako i Majka Božja, kojoj se svi vernici neprestano iz dana u dan mole traži upravo od Gospodina znak za svakog vernika koji se njoj obraća za pomoć. Simbolika podgnutih ruku znak je traženja ali ne bilo kakvog traženja, već traženja puta i znaka spasenja. Nadbiskup je deci objasnio i samu simboliku kao i značaj adventskog venca, koji su imali priliku da naprave na radionici. Na kraju same propovedi deca i mladi u zajedništvu sa Nadbiskupom i svećenicima, pred kipom Marije – Majke Isusove, izmolili su molitvu – Zdravo Marijo i na taj način joj se zahvalili za ovaj dan i susret.
Na kraju svečanog misnog slavlja Nadbiskup je blagoslovio decu ali i adventske venčiće koje su sami napravili i posle odneli u svoje porodice.

Nakon kratke pauze za ručak decu je posetio Sveti Nikola i podelio im darove.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: