Homelokalne vestiOratorij za djecu i mlade u Marijanumu (FOTO)

Oratorij za djecu i mlade u Marijanumu (FOTO)

Veselo i razigrano je bilo u Marijanumu u subotu 25. septembra kada se okupio veliki broj djece i mladih, kako bi zajedno uz molitvu, igru, razne radionice, katehezu i slavljenje mise sudjelovali na prvom ovogodišnjem oratoriju za djecu i mlade. Oratorij je započeo u ranim prijepodnevnim satima u dvorištu Marijanuma, a bio je namijenjen za djecu od vrtićke dobi pa sve do srednjoškolskih dana, kao i studenti i mladi do 27 godina. Budući da je bilo djece vrtićke dobi s njima su bili i roditelji. Oratorij je bio za djecu i mlade iz svih župa Grada Beograda.

Na početku oratorija župnik i rektor katedrale vlč. Mihael Sokol pozdravio je sve nazočne. Nakon pozdrava započeo je program. Budući da su djeca i mladi iz različitih župa grada Beograda i da se ne poznaju, župnik je započeo program upoznavanjem. Svi sudionici su se ukratko predstavili, a zanimljivo je bilo čuti i to da je čak iz jedne obitelji devetoro djece, koji dolaze iz Italije, a pripadnici su Neokatekumenskog puta. Nakon što su se predstavila djeca, mladi i roditelji, župnik je zamolio i nazočne svećenike da se predstave p. Lojze Letonju, župnika sv. Ćirila i Metoda, p. Smiljana Miličevića, župnika sv. Petra, a na kraju se predstavio i nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, koji je sudjelovao cijeli dan na oratoriju. Nadbiskup je pozdravio djecu, mlade i roditelje uz želju da provede lijep dan na oratoriju. Osim toga, Nadbiskup je ukratko objasnio biskupsku službu i koja je razlika između svećenika i biskupa.

Nakon upoznavanja sudionici su se podijelili u dvije grupe. Prva grupa, u kojoj su bila djeca, imali su radionicu bojanja i pravljenja krunica, a radionicu su vodile odgojiteljice iz vrtića Fantasy gđa. Verica Kopilović, gđa. Đurđica Ćulibrk  i članica pokreta fokolara Maria Lucia Consiglio. U drugoj grupi su bili mladi koji su također imali radionicu s bračnim parom Brankom i Dubravkom Tinodi. Nakon završetka prve radionice djeca su sudjelovala na drugoj radionici s temom o Euharistiji, koju je vodio već spomenuti bračni par. Uz kratku katehezu o Euharistiji djeca su pjevala i pjesmu „Krist na žalu“.

Nakon radionica uslijedila je sveta misa koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju župnika i rektora katedrale vlč. Mihaela Sokola, dekana beogradskog dekanata i župnika župe sv. Ante fra Ilije Alandžaka i župnika župe sv. Ćirila i Metoda p. Lojze Letonje.

Na početku svete mise Nadbiskup je pozdravio sve nazočne i uveo djecu u sveto slavlje. Kao što ne može auto ići bez goriva, tako ni mi ne možemo živjeti bez duhovne snage, stoga trebamo biti mirni i na ovom duhovnom činu obnoviti se i napuniti za život. „Zato je crkva velika i svi smo u crkvi zajedno“ da molimo jedni za druge i da nas molitva povezuje da se volimo kao braća i sestre rekao je Nadbiskup.

Na misnom slavlju su sudjelovala djeca i mladi u animiranju pjevanja, ministriranju, čitanju Riječi Božje i prinosu darova. Mladi su prije propovijedi donijeli zemlju, brašno, kruh, vodu i vino. Nadbiskup je u dijaloškoj propovijedi s djecom i mladima govorio o Evanđelju, koje govori o tome da je Isus vidio puno gladnih ljudi i rekao apostolima da im daju hranu, a oni nisu imali pa su rekli da jedna dječak ima pet kruhova i dvije ribe. Dječak je dao Isusu kruhove i ribe, a Isus je učinio čudo. Isus nije napravio veliku hrpu hrane, a mogao je, nego je razlomio kruhove i podijelio, jer „dijeleći nastaje čudo, samo kada ćemo dijeliti kruh tada ćemo ga i mi imati“, a ako ne dijelimo nećemo ni mi imati, rekao je Nadbiskup. Nadbiskup je također rekao da bez prisutnosti djece i mladih na misi nedjeljom mi ostajemo gladni. Gledajući djecu otkrivamo da trebamo živjeti za njih. Ako u Crkvi nema djece i mladih stariji ne vide budućnost i postaju sebični misleći samo na svoje prohtjeve. Nedjelja je dan Isusove pobjede nad zlom, grijehom i smrću. Isus je uskrsnuo i vidljivi znak samoga sebe ostavio u hostiji, u kruhu. Hostija znači žrtva, okrugla je kao i prsten, a razlog tomu je što krug nema granica i predstavlja bezgraničnost, nema početka ni kraja. Takva je i Božja ljubav, bez granica. Mi smo sretni kad vidimo da nas netko voli. Djeca na ljubav uzvraćaju svojim odnosom prema roditelju. Mi svake nedjelje otkrivao da nas Bog voli, da za nas daje život. Ako se ne umre, ne samelje pšenica, kao i grožđe ne može se dobiti kruh i vino. Potrebna je i voda za pripremu kruha. Potreban je trud i napor da iz zrna nastane kruh. Isus se je također darovao i žrtvovao kao pšenica i grožđe na križu i uskrsnuo za nas. Zato se i mi moramo žrtvovati i dolaziti na svetu misu nedjeljom i tada ćemo upoznati jedni druge i pomagati jedni drugima, zaključio je Nadbiskup.

Na kraju svete mise rektor katedrale vlč. Mihael Sokol zahvalio je svima na sudjelovanju, posebno Nadbiskupu koji je cijeli dan bio s djecom i mladima. Ukratko je pozvao sve nazočne da se uključe u oktobarske pobožnosti koje će biti svake subote s početkom molitve krunice u 9.15 i svetom misom u 10.00 sati koju predvodi Nadbiskup. Ove subote 2. oktobra svetu misu će predvoditi mons. Jože Hauptman, dugogodišnji bivši župnik katedralne župe Uznesenja BDM, u povodu 50 godina svoga svećeništva.

Oratorij je završen u popodnevnim satima sa zajedničkim ručkom.

KMC

 

 

FOLLOW US ON: