Homelokalne vestiOsvrt nadbiskupa Nemeta na plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija

Osvrt nadbiskupa Nemeta na plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija

Od 24. do 27. juna u Beogradu je održana plenarna skupština CCEE-a na temu: „Hodočasnici nade. Za sinodalnu i misijsku Crkvu“. Nadbiskup Nemet  dao je  izjavu pred kraj zasjedanja ukratko za KTA osvrnuvši se na spomenutu skupštinu.

KTA: S nama je predsjednik Međunarodne biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda, nadbiskup metropolit beogradski mons. Ladislav Nemet. Vi ste domaćin zasjedanja Skupštine predsjednika Vijeća Europskih biskupskih konferencija, koje se održava ovdje u Beogradu. Možete li reći nekoliko rečenica o tom zasjedanju?

Nadbiskup Nemet: Beogradska nadbiskupija slavi ove godine 100 godina od uspostavljanja i, u sklopu tih različitih proslava, htjeli smo dovesti u Beograd predsjednike biskupskih konferencija. To nam je uspjelo. Prošle godine smo ih pozvali, a ove godine su došli i, za sada, treći dan radimo zajedno. Danas se završava susret. Glavne teme su: sinoda biskupa – drugi dio koji će biti sada u listopadu u Rimu – i druge zadaće koje nas čekaju. Drago mi je da su biskupi prihvatili taj poziv. Beograd se pokazao kao dobar domaćin. Uspjeli smo sastati se s njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i nadam se da će dolazak i boravak toliko biskupa u Beogradu ostaviti trajan dojam za sve nas.

KTA: Vi ste predvodili, 26. juna u večernjim satima Svetu misu u vašoj konkatedrali koja se nalazi pokraj Vašega Biskupskog ordinarijata. Uputili ste i prigodnu riječ biskupima. Možete li se kratko osvrnuti na to Misno slavlje i prijem koji je uslijedio?

Nadbiskup Nemet: Glavni cilj tog Misnog slavlja je bilo sjetiti se našeg Svetog Oca pape Franje. U Srbiji toga dana slavio se Papinski dan. Zajedno s gospodinom Apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mi smo slavili Misu i, poslije, organizirali prijem u nadbiskupskom dvoru. Bilo je važno s jedne strane – kao što sam rekao – Papinski dan, podvući ulogu Svetoga Oca za jedinstvo naše Crkve Katoličke, ali isto tako za jedinstvo svih kršćanskih Crkava. Ne tako davno, prije tjedan dana, Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana objavio je dokument o ulozi pape pod naslovom „Rimski biskup. Primat i sinodalnost u ekumenskim dijalozima i odgovorima na encikliku Ut unum sint“. Ovaj dokument svakako će pomoći da vidimo drugačije i ulogu i mjesto Pape u zajedničkom kršćanskom svijetu. Druga ideja je bila da nastavimo dalje tražiti putove i načine kako danas evangelizirati sebe i cijelu Europu.

 

KTA/KMC

FOLLOW US ON: