Homeporuke i poslanicePapa Franjo : Činiti konkretna dobra djela prava je priprava za Božić

Papa Franjo : Činiti konkretna dobra djela prava je priprava za Božić

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 12. prosinca 2021.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje današnje liturgije, ove Treće nedjelje došašća, pred nas stavlja razne skupine ljudi – mnoštvo, carinike i vojnike – koje su dirnute propovijedanjem Ivana Krstitelja te ga, dakle, pitaju: „Što nam je činiti?“ (Lk 3, 10). Što nam je činiti? To je pitanje koje postavljaju. Zadržimo se načas na tom pitanju.

Ono ne polazi od nekog osjećaja dužnosti. Ono je što ih navodi da pitaju: što nam je činiti? jest srce dirnuto od Gospodina, oduševljenje zbog njegova dolaska. Ivan kaže: „Gospodin je blizu“, a oni: „Što nam je činiti?“. Zamislimo na primjer da nam dolazi u posjet neka draga osoba. Čekamo je radosno i nestrpljivo. Da bi je dočekali kako treba čistimo kuću, pripremamo najbolji mogući ručak, možda i neki dar… Ukratko, dajemo si truda. Tako je s Gospodinom, radost zbog njegovog dolaska potiče nas da kažemo: što trebamo činiti? No, Bog podiže ovo pitanje na višu razinu: što da učinim sa svojim životom? Na što sam pozvan? Što me ostvaruje?

Stavljajući nam na srce ovo pitanje, Evanđelje nas podsjeća na nešto važno: život ima jedan zadatak za nas. Život nije besmislen, nije nam slučajno povjeren. To ne! To je dar koji nam Gospodin povjerava govoreći: otkrij tko si i potrudi se ostvariti san, koji je tvoj život! Svatko od nas – ne zaboravimo to – je poslanje koje treba ostvariti. Ne bojmo se, zato, pitati Gospodina: što mi je činiti? Ponovimo mu često to pitanje. Ono se vraća i u Bibliji: u Djelima apostolskim neke osobe, slušajući Petra koji je naviještao Isusovo uskrsnuće, „duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: ‘Što nam je činiti, braćo?”“ (Dj 2, 37). Zapitajmo se to i mi: što mogu dobra činiti za sebe samoga i za braću? Kako mogu doprinijeti dobru Crkve, dobru društva? Vrijeme došašća služi tome: zaustaviti se i zapitati kako se pripraviti za Božić. Zauzeti smo tolikim pripremama, darovima i prolaznim stvarima, no zapitajmo se što učiniti za Isusa i za druge! Što nam je činiti?

Na pitanje „što nam je činiti?“, u Evanđelju slijede odgovori Ivana Krstitelja, koji su različiti za svaku skupinu. Ivan preporučuje da onaj koji ima dvije haljine podijeli s onim koji nema; carinicima, koji ubiru poreze, kaže: „Ne utjerujte više nešto vam je određeno“ (Lk 3, 13); a vojnicima: „Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte“ (r. 14). Svakome je upućena određena riječ, koja se tiče stvarne situacije njihovog života. To nam nudi dragocjenu pouku: vjera se živo i duboko ukorjenjuje u konkretnom životu. Nije neka apstraktna teorija. Vjera nije neka apstraktna teorija, neka opća teorija, ne, vjera je opipljiva i preobražava život svakog pojedinog od nas. Pomislimo, konkretno, na našu vjeru. Ja, moja vjera: je li to nešto apstraktno ili konkretno? Pronosim li je u služenju drugima, u pomaganju?

Na kraju, zaključno, zapitajmo se: što konkretno mogu učiniti? Kroz ove dane, dok se bliži Božić. Kako mogu odraditi svoj dio? Uzmimo konkretan zadatak, pa i malen, koji odgovara našoj životnoj situaciji, i ostvarujmo ga kako bismo se pripremili za ovaj Božić. Na primjer: mogu nazvati neku osobu koja je sama, posjetiti neku stariju osobu ili bolesnika, učiniti nešto kako bih pomogao nekom siromahu, nekome u potrebi. I još: možda moram zamoliti za oproštenje, možda imam situaciju koju treba razjasniti, dug za platiti. Možda sam zapostavio molitvu i nakon dugo vremena je došao trenutak da se približim Gospodinovom oproštenju. Pronađimo nešto konkretno i učinimo to! Neka nam u tome pomogne Majka Božja, u čijem je krilu Bog tijelom postao.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Želim zajamčiti svoju molitvu za dragu Ukrajinu, za sve Crkve i redovničke zajednice i za čitav narod, da se napetosti oko Ukrajine rješava ozbiljnim međunarodnim dijalogom, a ne oružjem. Jako me žaloste statistike koje sam čitao, posljednje statistike: prošle godine je proizvedeno više oružja nego godinu prije. Oružja nisu put. Neka predstojeća svetkovina Rođenja Gospodinova donese mir Ukrajini

Molim i za žrtve tornada koji je pogodio Kentucky i druga područja Sjedinjenih Američkih Država.

Dopustite mi sada da prijeđem na španjolski:

[Od srca pozdravljam zajednice cijelog američkog kontinenta i Filipina – koliko samo zastava američkih zemalja! – koji su se okupili ovdje na Trgu svetoga Petra da izmole krunicu u čast Djevici Guadalupskoj i da joj se posvete. Čestitam vam! Čestitam vam koji ste se ovom gestom pridružili onima koji od Aljaske do Patagonije svakog 12. prosinca slave Svetu Mariju od Guadalupe, Majku pravoga Boga za kojega se živi.

Djevica Guadalupska i sveti Juan Diego uvijek nas poučavaju hoditi zajedno, od periferije do središta, u zajedništvu s nasljednicima apostolâ, a to su biskupi, kako bismo bili Radosna vijest za sve. Ovo iskustvo mora se ponavljati uvijek iznova. Tako će Bog koji je zajedništvo potaknuti obraćenje i obnovu Crkve i društva koji su nam toliko potrebno u Americi – prilike u mnogim američkim zemljama su vrlo tužne – a i u svijetu.

Drago mi je da se djelima vjere i javnim svjedočenjem poput ovoga koje ste učinili danas počinjemo pripremati za Jubilej Gospe Guadalupske 2031. i Jubilej otkupljenja 2033. – uvijek moramo gledati naprijed.

Svi zajedno: Živjela Djevica Guadalupska!]

Iskrene želje upućujem i Caritasu Internationalis koji slavi 70. rođendan. Tako je mlad! Mora više rasti i jačati se! Caritas je u cijelome svijetu ruka ljubavi Crkve prema siromašnima i najranjivijima, u kojima je Krist prisutan. Pozivam vas da svoju službu nastavite s poniznošću i kreativnošću, kako biste došli do onih koji su gurnuti na rub društva i potaknuli cjeloviti razvoj kao protuotrov kulturi odbacivanja i ravnodušnosti. Potičem, na poseban način, vašu globalnu kampanju Zajedno mi(Together We), utemeljenu na snazi zajednicâ u promicanju brige za stvoreni svijet i siromašne. Rane nanesene našem zajedničkom domu imaju dramatične posljedice na najmanje, ali zajednice mogu doprinijeti potrebnom ekološkom obraćenju. Zato vas pozivam da se pridružite kampanji Caritasa Internationalis! A vi, dragi prijatelji Caritasa Internationalis, nastavite s radom na racionalizaciji organizacije, da novac ne ide organizaciji nego siromašnima. Uvelike pojednostavite tu organizaciju.

I pozdravljam vas, Rimljane i hodočasnike, posebno vas, djevojčice i dječake koji ste došli sa svojim kipićima Djetešca Isusa da primite blagoslov. Na kraju ću blagosloviti sve kipiće. Hvala Centru rimskih oratorija (Centro Oratori Romani) i molim vas da ponesete moje čestitke za Božić vašim djedovima i bakama i svim svojim najdražima!

Pozdravljam vjernike iz Leirije u Portugalu kao i vjernike župe Svetoga Alojzija Gonzage u Rimu. Pozdravljam djecu iz Civitavecchie koja se pripremaju za Prvu pričest i djecu iz rimske župe Svete Marije Zvijezde evangelizacije (Santa Maria Stella dell’Evangelizzazione) koji se pripremaju za krizmu. Pozdravljam odrasle izviđače iz Riminija i San Marino-Montefeltra; grupu radnika škole iz Sondria; kao i mještane ardeanskih sela, koje potičem na dijalog za brigu o svom teritoriju. Pozdravljam i grupu iz Senigallije, u regiji Marke.

I svima vama želim ugodnu nedjelju. Pozdravimo još jednom Gospu Guadalupsku: „¡Viva la Virgen de Guadalupe!“ (Živjela Gospa Guadalupska!). Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i doviđenja.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: