Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Dobro uvijek raste na ponizan, skriven, često nevidljiv način

Papa Franjo: Dobro uvijek raste na ponizan, skriven, često nevidljiv način

U nedjeljnom je nagovoru papa Franjo potaknuo vjernike da imaju pozorne oči kako bi vidjeli da je skrivena Božja prisutnost uvijek uz nas te djeluje u našem životu i u povijesti

I na najneplodnijem tlu, s Bogom uvijek postoji nada u nove klice – istaknuo je papa Franjo u podnevnom nagovoru, održanom s prozora Apostolske palače, ohrabrujući vjernike da ne dopuste da ih obuzmu nepouzdanje i malodušnost kada vide slabost dobra u odnosu na prividnu snagu zla, ili kada unatoč njihovu zauzimanju nema rezultata i kada se čini da se stvari ne mijenjaju. Potaknuo ih je da se pouzdaju u Boga koji djeluje poput malenoga dobrog sjemena.

Komentirajući dvije prispodobe iz evanđelja današnje liturgije, koje se nadahnjuju stvarnim životom i otkrivaju pozorni pogled Isusa koji promatra stvarnost, Papa je napomenuo da nas Isus, govoreći na jednostavan način koji je lako shvatiti, slikama iz svakodnevnoga života, poučava da i svakodnevne stvari imaju značenje, jer se i u njima nalazi skrivena Božja prisutnost. Zbog toga su nam potrebne pozorne oči kako bismo znali tražiti i pronaći Boga u svim stvarima – napomenuo je Papa.

Isus uspoređuje Kraljevstvo Božje, odnosno njegovu prisutnost koja boravi u srcu stvari i svijeta, s gorušičinim zrnom, najmanjim postojećim sjemenom. No ipak, bačeno na zemlju, ono raste sve dok ne postane veliko bujno stablo. Tako Bog djeluje – objasnio je Papa te dodao – Katkada nas buka svijeta, uz brojne aktivnosti koje ispunjaju naše dane, priječi da se zaustavimo i vidimo kako Gospodin vodi povijest.

Međutim, evanđelje nam govori da je Bog na djelu, poput malenoga dobrog sjemena koje tiho i polako klije. I sjeme naših dobrih djela može se činiti neznatnim; ali sve što je dobro pripada Bogu te stoga ponizno, polagano donosi plod. Zapamtimo, dobro uvijek raste na ponizan, skriven, često nevidljiv način – istaknuo je Papa. Potreban je stoga novi pogled na nas same i na stvarnost; evanđelje traži da imamo veće oči koje znaju vidjeti i dalje, posebno dalje od privida, kako bismo otkrili prisutnost Boga koji je, poput ponizne ljubavi, uvijek na djelu na prostoru našega života i povijesti.

To je naše pouzdanje, to nam daje snagu da svakoga dana strpljivo idemo naprijed, sijući dobro koje će donijeti plod. Koliko je takvo ponašanje važno i za izlazak iz pandemije! – istaknuo je papa Franjo te potaknuo vjernike da se pouzdaju da su u Božjim rukama, ali i da se istodobno svi zauzmemo za obnovu i ponovni početak, strpljivo i ustrajno.

Primijetivši potom da i u Crkvi može izrasti korov nepovjerenja, posebno kada smo svjedoci krize vjere i neuspjeha raznih projekata i inicijativā, Papa je istaknuo da, međutim, ne smijemo nikada zaboraviti kako rezultati sjetve ne ovise o našim sposobnostima, nego o Božjem djelovanju. Na nama je da sijemo s ljubavlju, predanošću i strpljenjem. Ali, snaga je sjemena božanska.

Objasnio je to Isus u drugoj prispodobi, o čovjeku koji baca sjeme u zemlju, a poslije nije svjestan kako ono donosi plod, jer sjeme raste samo, spontano, danju i noću, kada se on najmanje nada. S Bogom, i na najneplodnijem tlu, uvijek ima nade za nove klice – istaknuo je papa Franjo te zazvao Presvetu Djevicu Mariju, poniznu službenicu Gospodnju, da nas nauči vidjeti veličinu Boga koji djeluje u malim stvarima, i pobijediti kušnju malodušja.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: