Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Korizma znači otvoriti svoje srce Božjoj nježnosti

Papa Franjo: Korizma znači otvoriti svoje srce Božjoj nježnosti

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (ANSA)

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 14. marta, koja je nedjelja radosti, papa Frano je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja istaknuo da onaj tko čini dobro, dolazi k svjetlosti. Papa je napomenuo da je u ovo vrijeme priprave za Uskrs važno tražiti oprost, kako bismo zadobili puninu radosti.

Korizma znači otvoriti svoje srce Božjoj nježnosti – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Ova četvrta korizmena nedjelja je nedjelja radosti – rekao je Papa i podsjetio – Današnja  liturgija započinje riječima: „Raduj se, Jeruzaleme!“ (Iz 66,10). Koji je razlog te radosti? To nam kaže evanđelje: Bog je „tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“ (Iv 3,16). Ta je radosna poruka središte kršćanske vjere; Božja ljubav ima svoj vrhunac u daru Sina slabom i grešnom čovječanstvu.

To je ono što proizlazi iz noćnog razgovora između Isusa i Nikodema – rekao je Sveti Otac i primijetio – Nikodem je, kao i svaki Židov, čekao Mesiju, gledajući u njemu snažnoga čovjeka koji će velikom snagom suditi svijetu. Isus to očekivanje dovodi u pitanje, predstavljajući se u vidu triju dimenzija: kao Sin Čovječji uzvišen na križ; kao Sin Božji koji je poslan na svijet radi spasenja; i kao svjetlost koja razlikuje onoga koji slijedi istinu od onoga koji slijedi laž.

Isus se osobito predstavlja kao Sin čovječji – rekao je papa Franjo i dodao – Tekst podsjeća na događaj o brončanoj zmiji koju je Mojsije podigao u pustinji kad su ljude napale zmije otrovnice. Koga je zmija ugrizla, pogledao je brončanu zmiju i ozdravio je. Slično tome, Isus je uzdignut na križ i tko vjeruje u njega, ozdravlja od grijeha i živi. Druga je dimenzija Božji Sin. Bog Otac ljude voli do te mjere da „daje“ svoga Sina; dao ga je u utjelovljenju i predajući ga na smrt. Svrha je Božjega dara vječni život ljudi. Naime, Bog šalje svoga Sina na svijet, ne da bi ga osudio, nego kako bi se svijet mogao spasiti po njemu. Isusovo poslanje je poslanje spasenja za sve.

Treće ime koje si Isus pripisuje je „svjetlost“ – rekao je Papa i nastavio – Evanđelje kaže: „Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost“. Isusov dolazak na svijet potiče na izbor. Tko odabere tamu, bit će osuđen; tko odabere svjetlost, bit će spašen. Sud je posljedica slobodnog izbora svakog pojedinca. Tko čini zlo, dolazi u tamu; tko čini djela istine, odnosno tko čini dobro, dolazi k svjetlosti. Tko hodi u svjetlosti, tko se približava svjetlosti, čini dobra djela.

To je ono što smo zauzetije pozvani činiti u korizmi; prihvatiti svjetlost u svojoj savjesti, posebno u sakramentu pomirenja, kako bismo svoje srce otvorili beskrajnoj Božjoj ljubavi, njegovom milosrđu punom nježnosti i dobrote. Tako ćemo naći istinsku radost i moći se radovati Božjem oprostu koji obnavlja i daje život. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne da se ne bojimo Isusu dopustiti da nas „dovede u krizu“. To je zdrava kriza za naše ozdravljenje, kako bi naša radost bila potpuna – rekao je na kraju Sveti Otac.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: