Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Kršćanski je život borba protiv zlog duha

Papa Franjo: Kršćanski je život borba protiv zlog duha

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Moramo biti svjesni prisutnosti lukavog neprijatelja, zainteresiranog za našu vječnu propast i neuspjeh, te se pripremiti za obranu od njega i borbu s njim – upozorio je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na trgu svetoga Petra i istaknuo – Milost nam Božja, s vjerom, molitvom i pokorom, jamči pobjedu nad neprijateljem.

Kršćanski je život borba protiv zlog duha – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Prošle smo srijede pokorničkim obredom pepeljanja započeli korizmu – rekao je Papa i primijetio – Danas nam, prve nedjelje toga liturgijskog vremena, Božja riječ pokazuje kako na plodan način živjeti četrdeset dana koji nas vode godišnjem slavlju Uskrsa. To je put koji je Isus prošao, koji Markovo evanđelje sažima govoreći da se, prije nego što je počeo svoje propovijedanje, povukao na četrdeset dana u pustinju, gdje ga je đavao iskušavao (Mk 1, 12-15). Evanđelist ističe: „Duh nagna Isusa u pustinju“. Duh Sveti koji se na njega spustio, odmah nakon krštenja koje je primio od Ivana Krstitelja na rijeci Jordanu, isti ga taj Duh sada tjera da ide u pustinju kako bi se suočio s napasnikom. Cijeli je Isusovov život pod znakom Božjega Duha koji ga pokreće, nadahnjuje i vodi.

Pustinja. Zaustavimo se na trenutak na tom prirodnom i simboličkom okruženju, koje je tako važno u Bibliji – potaknuo je Sveti Otac i napomenuo – Pustinja je mjesto gdje Bog govori čovjekovu srcu i gdje izvire odgovor molitve. No to je i mjesto kušnje i napasti, gdje napasnik, iskorištavajući ljudsku krhkost i potrebe, nameće svoj lažni glas koji daje drugačiju ponudu od Božje. Naime, tijekom četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, počinje „dvoboj“ između Isusa i đavla koji će završiti mukom i križem.

Cijela je Kristova služba borba protiv Zloga u mnogim njegovim očitovanjima; ozdravljenju od bolesti, oslobađanju opsjednutih, oprostu grijeha – rekao je papa Franjo i nastavio – Nakon prve faze u kojoj Isus pokazuje da govori i djeluje Božjom snagom, čini se da đavao ima nadmoć kada je Božji Sin odbijen, napušten i, konačno, uhićen i osuđen na smrt. Zapravo, upravo je smrt bila zadnja „pustinja“ koju je trebao prijeći kako bi konačno pobijedio đavla i sve nas oslobodio od njegove moći.

Svake nas godine, na početku korizme, to evanđelje o Isusovim iskušenjima u pustinji podsjeća da je kršćanski život, nasljedujući Gospodina, borba protiv zlog duha – rekao je Papa i dodao – Pokazuje nam da se Isus dragovoljno suočio s napasnikom i pobijedio ga; istovremeno, podsjeća nas da je đavlu dana mogućnost da i nas iskušava. Moramo biti svjesni prisutnosti tog lukavog neprijatelja, zainteresiranog za našu vječnu propast i neuspjeh, te se pripremiti za obranu od njega i borbu s njim. Milost nam Božja, s vjerom, molitvom i pokorom, jamči pobjedu nad neprijateljem.

Duh Sveti u korizmeno vrijeme potiče i nas, kao Isusa, da uđemo u pustinju. Ne radi se, vidjeli smo, o fizičkom mjestu, nego o životnoj dimenziji u kojoj ćemo šutjeti i slušati Božju riječ, kako bi se u nama dogodilo istinsko obraćenje. Pozvani smo hoditi Božjim stazama, obnavljajući obećanja svojega krštenja; odreknuće od đavla i svih njegovih djela i zavodljivosti. Povjeravamo se majčinskom zagovoru Djevice Marije – rekao je na kraju Sveti Otac.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: