HomevestiPapa Franjo : Nedostaje mi hodanje ulicom kao u Buenos Airesu

Papa Franjo : Nedostaje mi hodanje ulicom kao u Buenos Airesu

Papa Franjo poslao je poruku novinaru Javieru Martínezu Brocalu, koji ga je 11. januara fotografirao na izlasku iz trgovine diskografskih ploča u središtu Rima, prenosi  redakcija Vatican Newsa.

„Ono što mi najviše nedostaje u ovoj biskupiji je nemogućnost lutanja ulicama, kao što sam to činio u Buenos Airesu, hodajući od jedne župe do druge“, priznao je Papa početkom svoga pontifikata, a ponovio u pismu španjolskom novinaru Javieru Martínezu Brocalu, uredniku medijske kuće Rome Reports, koji je 11. siječnja bio u prolazu u blizini rimskog Panteona te ovjekovječio Papin odlazak iz trgovine diskografskih ploča „Stereosound”, čije vlasnike Sveti Otac poznaje još od vremena kada je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Crno-bijela fotografija koja prikazuje papu Franju na pragu trgovine s pločom klasične glazbe ispod ruku koju mu je poklonila vlasnica dućana Letizia Giostra i njena kćer Tiziana postala je viralna na društvenim mrežama u samo nekoliko minuta, kao i video klip na YouTubu.

Doprla je i do Pape, koji je zahvalio Brocalu na toj „plemenitoj“ objavi. Šaljivo je dodao kako se ne može poreći „gruba sudbina“ da se nakon poduzimanja svih mjera opreza, ipak nalazio jedan novinar na stajalištu taksija, te je potom istaknuo kako se ne smije izgubiti smisao za humor. Potaknuo ga je neka ispuni svoj poziv kao novinar, čak i ako to znači dovesti Papu u poteškoće.

Nije to prvi izlazak pape Franje u grad, koji je posjetio optiku 2015., a potom kupio cipele 2016. godine. U utorak 11. siječnja Papa je u kasnim poslijepodnevnim satima posjetio trgovinu „Stereosound” te blagoslovio novoobnovljeni prostor. Zadržao se desetak minuta s vlasnicima, starim poznanicima iz vremena kada je kao nadbiskup Buenos Airesa posjećivao Rim. Bio je to „predivan“ i „ljudski“ posjet, kako je opisala sama vlasnica trgovine.

Od početka pontifikata papa Franjo je podijelio kako osjeća nostalgiju za slobodnim kretanjem gradom. „Nedostaje mi izlazak na ulicu, to bih zaista volio, mir šetnje ili odlazak u pizzeriju da pojedem dobru pizzu… Uvijek sam bio ‘na ulici’“, rekao je još 2015. za argentinski list La voz del pueblo. Tu je misao ponovio i dvije godine kasnije, 2017., u intervjuu za časopis beskućnika u Milanu „Scarp de tenis”, koji podržava Caritas. „Samo mi jedna stvar tako nedostaje: mogućnost izlaska i hodanje ulicom. Volim posjećivati župe i upoznati ljude“. Slične je riječi podijelio i u nedavnom intervjuu za španjolski radio Cope.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: