Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Otvorimo oči za Božju poniznu i skrivenu prisutnost

Papa Franjo: Otvorimo oči za Božju poniznu i skrivenu prisutnost

Prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije i događaj koji opisuje kako je Isusa, narod iz njegova zavičaja, odbijao kao proroka. Oni ne prihvaćaju, objasnio je, sablazan utjelovljenja Boga koji se učinio nama bliskim. Mi smo poput njih kada slijedimo udobnost navike i diktaturu predrasuda

Isusa se u njegovu Nazaretu prezire jer njegovi zemljaci ne prihvaćaju sablazan utjelovljenja, ne prihvaćaju da je Sin Božji sin drvodjelje, da nam u Njemu Gospodin postaje blizak, nastanjujući normalnost našega svakodnevnog života, i nije apstraktni i daleki ili bog s posebnim efektima – rekao je papa Franjo u nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, govoreći o nepovjerljivosti stanovnika Nazareta opisanoj u Markovu evanđelju.

Mnogi koji su slušali Isusa pitali su se otkuda mu sva ta mudrost; nije li on sin drvodjelje i Marije, odnosno naših susjeda koje dobro poznajemo? Na takvu reakciju Isus odgovara potvrđujući istinu koja je postala dio pučke mudrosti: „Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu“.

Stanovnici Nazareta poznaju Isusa, ali ga ne prepoznaju – rekao je Papa te objasnio – jer, možemo znati razne stvari o nekoj osobi, stvoriti si ideju, osloniti se na ono što kažu drugi, možda ju povremeno susresti u susjedstvu, ali sve to nije dovoljno. To je – prema Papinim riječima – površno poznavanje, koje ne prepoznaje jedinstvenost te osobe. To je opasnost koja prijeti svima; mislimo da znamo mnogo o nekoj osobi, a najgore je što je označimo i zatvorimo u svoje predrasude.

Jednako tako Isusovi zemljaci, poznaju ga trideset godina i misle da znaju sve o Njemu, ali nisu nikada doista shvatili tko je Isus. Zaustavljaju se na vanjštini i odbijaju Isusovu novost. Kada dopustimo da prevladaju komocija navike i diktatura predrasuda, teško je otvoriti se novostima i prepustiti se čuđenju. Mi provjeravamo, navikom i predrasudama. Na kraju, često od života, od iskustava, pa čak i od ljudi tražimo samo potvrdu svojih ideja i svojih shema, kako se nikada ne bismo mučili da nešto promijenimo.

To se može dogoditi i nama vjernicima, s Bogom – primijetio je Papa – nama koji mislimo da poznajemo Isusa, i da nam je dovoljno ponavljati uvijek iste stvari. Ali, s Bogom to nije dovoljno. Bez otvorenosti za novosti i Božja iznenađenja, bez čuđenja, vjera postaje umorna litanija koja polagano slabi. Isusovi zemljaci ne prepoznaju ga i ne vjeruju u Njega, jer je za njih skandalozno to da se Božja neizmjernost objavljuje u malenosti našega tijela, da je Sin Božji sin drvodjelca, da se božanstvo skriva u čovještvu, da Bog prebiva u licu, u riječima, u gestama jednostavnoga čovjeka. Bog se utjelovio; Bog je ponizan, Bog je nježan, Bog je skriven; Bog nam se približava živeći u normalnosti našega svakodnevnog života.

I nama se, kao Isusovim sumještanima može dogoditi da ga, kada prođe, ne prepoznamo – napomenuo je Papa podsjećajući na riječi svetog Augustina: Bojim se Gospodina kad prolazi (Timeo Dominum transeuntem), te potaknuo vjernike da zamole Djevicu Mariju da naše oči i srca budu slobodni od predrasudā i otvoreni za čuđenje, za Božja iznenađenja, za Njegovu poniznu i skrivenu prisutnost u svakodnevnom životu.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo je, zabrinut za stanje u južnoj Africi te zbog napetosti i nasilja u Kraljevini Svazi, uputio apel. Pozivam one koji su na vlasti i one koji očituju svoje želje za budućnost zemlje, na zajedničko zauzimanje za dijalog, pomirenje i mirno rješavanje različitih stajališta – rekao je Papa, a potom najavio da će od 12. do 15. septembra ove godine biti u pastoralnom pohodu Slovačkoj. Prije toga će, 12. septembra, u Budimpešti slaviti završnu misu Međunarodnoga euharistijskog kongresa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: