HomevestiPapa Franjo u Mosulu: Bratstvo je jače od bratoubojstva

Papa Franjo u Mosulu: Bratstvo je jače od bratoubojstva

Papa Franjo tijekom molitve za žrtve rata i o oružanih sukoba, u Mosulu, u Iraku  (Vatican Media)

Papa Franjo je trećega dana svojeg apostolskog pohoda Iraku, na svečanosti koja se održala u Mosulu, na trgu Hosh al Bieaa, takozvanom Trgu četiriju crkvi, siro-katoličke, armensko-pravoslavne, sirsko-pravoslavne i kaldejsko-katoličke, molio za žrtve rata i oružanih sukoba u Iraku i cijelom Bliskom Istoku.

Papa Franjo je danas, trećega dana svojeg apostolskog pohoda Iraku, na svečanosti koja se održala u Mosulu, na trgu Hosh al Bieaa, takozvanom Trgu četiriju crkvi, siro-katoličke, armensko-pravoslavne, sirsko-pravoslavne i kaldejsko-katoličke, molio za žrtve rata i oružanih sukoba u Iraku i cijelom Bliskom Istoku. Među ruševine, gdje je samozvana Islamska država posijala tamu smrti i terora, Papa je donio svjetlo vjere i nade. U Mosulu, kojemu je potrebna obnova zgrada i srdaca, Sveti Otac je zazvao Božji oprost i milost obraćenja, istovremeno upozoravajući da je to put ostvarivanja plana ljubavi i mira koji Gospodin ima za čovjeka.

Mosul je simbolično mjesto u kojem je takozvana Islamska država uspostavila svoj glavni grad i u kojem je od 2014. do 2017. godine počinila mnoge masakre. Od staroga grada na zapadnoj obali rijeke Tigris, nasuprot arheološkim ostacima grada Ninive, od raskrižja etničkih skupina i religija tijekom stoljeća, tih se godina pretvorio u grad terora. Oko pola milijuna ljudi, od kojih više od 120.000 kršćana, tih je godina moralo pobjeći iz toga grada proroka, kako su ga zvali zbog 5 grobnica muslimanskih proroka, koji je bio podvrgnut sustavnom uništavanju crkvi, mauzoleja, arheološkog lokaliteta Ninive, vrlo rijetkih rukopisa, pa čak i džamija.

Danas uzdižemo glas u molitvi Svemogućem Bogu za sve žrtve rata i oružanih sukoba – rekao je papa Franjo u pozdravnom govoru i primijetio – Kako je okrutno što je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodila takva neljudska oluja koja je uništila stare bogomolje i što je tisuće ljudi, muslimana, kršćana i jezida obespravio okrutni terorizam, te su drugi bili prisilno raseljeni ili ubijeni. Danas, unatoč svemu, potvrđujemo svoje uvjerenje da je bratstvo jače od bratoubojstva, da je nada jača od smrti, da je mir jači od rata. To uvjerenje govori rječitijim glasom od mržnje i nasilja, te ga nikada neće moći ugušiti u krvi oni koji izvrću Božje ime hodajući putovima uništenja.

Strašno smanjivanje prisutnosti Kristovih učenika ovdje na Bliskom Istoku, neprocjenjiva je šteta, ne samo za dotične ljude i zajednice, nego i za samo društvo koje ostavljaju za sobom – rekao je Papa i istaknuo – Naime, kulturno i vjersko tkivo tako bogato raznolikošću, oslabljeno je gubitkom bilo kojeg svojeg člana, koliko god bio malen. Svjedočanstva koja smo čuli, znakovi su Duha koji cvjeta u pustinji, koji daje nadu u pomirenje i novi život, te poziv kršćanskoj zajednici da se vrati u Mosul i prihvati svoju ulogu ozdravljenja i obnove.

Put nasilja nije Božji put – napomenuo je Sveti Otac tijekom molitve i potaknuo – Molimo zajedno za sve žrtve rata, kako bi im Svemogući Bog podario vječni život i beskrajni mir, te ih prihvatio u svom zagrljaju. Molimo za sve nas, kako bismo, bez obzira na vjersku pripadnost, mogli živjeti u skladu i miru, svjesni da smo svi u Božjim očima braća i sestre. Dok ti, Gospodine, povjeravamo brojne žrtve čovjekove mržnje, zazivamo tvoj oprost i molimo milost obraćenja. Molimo i za one koji su učinili zlo, da se dirnuti snagom tvojega milosrđa pokaju – rekao je Papa. Molitva je, u znak pomirenja i bratstva, završila puštanjem bijele golubice.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: