Homeporuke i poslanicePapa: Gospodin može puno toga učiniti s onime što mu stavimo na raspolaganje

Papa: Gospodin može puno toga učiniti s onime što mu stavimo na raspolaganje

U nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije istaknuo kako Isus ne stvara kruhove i ribe za mnoštvo ni iz čega, već od onoga što mu donose učenici. Iako je to gotovo ništa, Isusu je dovoljno. Nakon molitve, Sveti Otac ponovio je poziv na savez mladih i starijih u povodu 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

Isus je zahvaljujući malenom, besplatnom i junačkom daru dječaka, koji je dao sve što ima, mogao svakoga nahraniti. To je za nas velika lekcija, naglasio je Sveti Otac, jer Gospodin može puno toga učiniti s onim što mu stavimo na raspolaganje. Bog, istaknuo je, voli činiti velika djela počevši od onih malenih, besplatnih.

Logika malenosti i darivanja u Bibliji uvelike se razlikuje od naše logike. Mi volimo prikupljati, zbrajati, dok Isus oduzima kako bi darovao drugima. Pravo čudo, kaže Isus, nije u umnožavanju koji vodi do ponosa i moći, već podjela, dijeljenja koje povećava ljubav i omogućava Bogu da čini čudesa, istaknuo je Papa Franjo.

Ni danas umnožavajne dobara ne riješava probleme ako nema poštene raspodjele, upozorio je. Na pamet mi pada tragedija gladi koja posebno pogađa djecu. Računato je kako sedam tisuća djece mlađe od pet godina svakodnevno umire od pothranjenosti. Suočen sa skandalima poput ovih, Isus nam se također obraća pozivom sličnim onom koji je vjerojatno uputio dječaku iz evanđelja, koji nema ime i u kojem se svi možemo pronaći: “Hrabro, daj ono malo što imaš, svoje talente i dobra, stavite ih na raspolaganje Isusu i braći. Ne bojte se, ništa neće biti izgubljeno, jer ako dijelite, Bog umnožava. Izbaci lažnu skromnost i osjećaj neadekvatnosti, vjeruj mi. Vjerujte u ljubav, u moć služenja i u moć besplatnosti“.

Uslijed molitve, Papa je povodom 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba ponovio poziv na savez među generacijama. Papa je isto tako molio za žrtve poplava u Kini, kao i za sudionike Olimpijskih igara u Tokiju.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: