Homeporuke i poslanicePapa: Isus je na križu molio za svakoga od nas

Papa: Isus je na križu molio za svakoga od nas

U posljednjoj katehezi posvećenoj molitvi, papa Franjo je na općoj audijenciji, održanoj u Dvorištu svetoga Damaza u Vatikanu, potaknuo vjernike da imaju hrabrosti i nade osjetiti Kristovu prisutnost za nas; neka naš život bude slavljenje Boga. Nakon što je pozdravio prisutne vjernike, Papa je u katehezi, kojom je završio niz o molitvi, govorio o najtragičnijim trenutcima Isusova života, o njegovoj muci i smrti

Valja gledati Boga koji je, iako u tišini, prisutan i blizak, zazivajući ga s pouzdanjem sina, kao u trenutku posljednje večere i na križu. Isusova je molitva snažna, Isusova je molitva jedinstvena i postaje također uzor naše molitve. Isus je molio za sve ljude, molio je i za mene, za svakoga od vas. Svatko od nas može reći: ‘Isus je na križu molio za mene’. Isus može svakomu od nas reći: ‘Molio sam za tebe, na Posljednjoj večeri i na drvu Križa’. Ni u najbolnijoj našoj patnji, – istaknuo je Papa – nismo nikada sami.

Sveti je Otac podsjetio da je molitva dijalog s Ocem; dakle, ona je užarena jezgra čitavog njegovog postojanja. U Evanđeljima se – dodao je – i na detaljan način prepričavaju najvažniji događaji Isusova života, koji tako bacaju novo svjetlo na cijeli njegov život. On nije bio filantrop koji se brinuo o ljudskoj patnji i ljudskim bolestima; bio je, i jest mnogo više. Bio je to, ali više! U Njemu ne postoji samo dobrota; postoji nešto više, postoji spasenje, i to ne sporedno spasenje – ono koje me spašava od neke bolesti ili od trenutka malodušnosti – nego potpuno spasenje, ono mesijansko, ono koje daje nadu u konačnu pobjedu života nad smrću.

Isusova molitva u Getsemanskom vrtu, molitva je obavijena smrtnom tjeskobom. Ipak, Isus se, upravo u tom trenutku, obraća Bogu nazivajući ga ‘Abbà’, Oče. Ta riječ na aramejskom – koji je bio Isusov jezik – izražava intimnost, izražava povjerenje. Upravo dok osjeća oko sebe tmine koje ga okružuju, Isus prolazi njima onom kratkom riječi: Abbà! Oče…

Tu istu riječ izgovara na križu. To je najodvažnija riječ, jer je Isus na križu apsolutni zagovornik – objasnio je Papa – moli za druge, za sve, također za one koji ga osuđuju, a da se nitko, osim jadnoga razbojnika, ne stavlja na njegovu stranu. Isus moli riječima iz psalama; sa siromašnima u svijetu, posebno onima koje su svi zaboravili, izgovara dramatične riječi iz 22. psalma: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? Na križu se ostvaruje dar Oca koji nudi ljubav, odnosno, ostvaruje se naše spasenje. I naziva ga „Bože moj“, „Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj“, odnosno sve, sve je molitva, tijekom tri sata Križa.

Na kraju te posljednje kateheze u nizu o molitvi, papa Franjo je istaknuo da imamo pamtiti milost po kojoj, ne samo da molimo, nego smo već primljeni u Isusov dijalog s Ocem, u zajedništvo Duha Svetoga. Isus moli za mene; svatko od nas može to staviti u svoje srce; ne treba to zaboraviti. Čak i u najružnijim trenutcima. Već smo primljeni u dijalog Isusa s Ocem u zajedništvu Duha Svetoga – ponovio je Papa te potaknuo na hrabrost i nadu.

Stoga, uz molitvu i život, ne preostaje nam drugo nego imati hrabrosti i nade, te tom hrabrošću i nadom snažno čuti Isusovu molitvu i ići naprijed. Neka naš život bude slavljenje Boga u svijesti da On moli Oca za mene, da Isus moli za mene – rekao je na kraju papa Franjo te vjernicima poželio da ljetno razdoblje bude vrijeme duševnoga mira i lijepa prigoda za razmatranje Boga u remek-djelu Njegova stvaranja.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: