Homeporuke i poslanicePapa početkom došašća: Molitva je ta koja drži svjetiljku srca upaljenom

Papa početkom došašća: Molitva je ta koja drži svjetiljku srca upaljenom

Prva je nedjelja došašća, a Papa je u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja 28. novembra istaknuo da tajna kako “biti budan”, na što Isus poziva u evanđelju današnje liturgije, je upravo u molitvi.

Dok evanđelje današnje liturgije govori o Gospodinovom dolasku na kraju vremena, o razornim događajima i nevoljama koje Isus najavljuje, istovremeno nas on poziva da se ne bojimo – jer će On doći, objasnio je Papa pred okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra.

Osvrnuvši se na redak iz evanđelja današnje liturgije: „Uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje“ (Lk 21, 28); Papa je kazao kako je lijepo slušati ovu Riječ ohrabrenja: da se uspravimo i podignimo glave jer upravo u trenutcima kada se čini da je sve gotovo, Gospodin nas dolazi spasiti; čekati ga s radošću čak i usred nevolja, u životnim krizama i u povijesnim dramama. No, kako podići glavu, a da nas ne shrvaju teškoće, patnje i porazi, upitao je Papa. Isus nam pokazuje put govoreći: „Pazite na se da vam srca ne otežaju“ i „budni budite i u svako doba molite“ (Lk 21, 34; 36).

Biti budan

Sveti Otac je pozvao da se zadržimo na tom važnom aspektu kršćanskog života – „biti budan“. Iz Kristovih riječi, vidimo kako je taj pojam povezan s oprezom – istaknuo je Papa – pazi, ne daj se smesti, odnosno, budan budi! Biti na oprezu znači ne dopustiti da naše srce postane lijeno i da se duhovni život svede na prosječnost. Obratite pažnju, upozorio je papa Franjo, jer možemo postati „uspavani kršćani“ bez duhovnog entuzijazma, žara u molitvi, entuzijazma za poslanje, bez strasti za evanđeljem. To dovodi do „drijemanja“ – inercijom vučemo stvari, padamo u apatiju, ravnodušni prema svemu osim prema onome što nam odgovara.

Molitva budi dušu

Trebamo biti oprezni, nastavio je Papa, kako se ne bismo uvukli u naviku i bili opterećeni, kako kaže Isus, životnim brigama. Danas je dakle, dobar povod da se zapitamo: što opterećuje moje srce? Što opterećuje moj duh? Što me tjera da sjedim u stolici lijenosti? Koje su to prosječnosti koje me paraliziraju, poroci koji me guraju na zemlju i sprečavaju da podignem glavu? Kada je riječ o teretu koje nose braća, jesam li pažljiv ili ravnodušan? Ova su pitanja dobra za nas, naglasio je Papa, jer pomažu zaštiti srce od acedije, velikog neprijatelja duhovnog života. Acedija, objasnio je Sveti Otac, je ona lijenost koja izaziva tugu, oduzima užitak u životu i želju za djelovanjem. Zao je to duh koju omami dušu, kradući joj radost.

Tajna kako biti budan

Papa Franjo naglasio je jedan „bitan sastojak“ – tajna u tome da budemo budni jest molitva. Molitva je ta koja drži svjetiljku srca upaljenom. Pogotovo kada osjetimo da nam se gasi entuzijazam, molitva ga ponovno rasplamsava jer nas vraća Bogu, u središte stvari. Budi dušu iz sna, i usmjerava ju na ono bitno, na kraj postojanja, rekao je. Ni u danima kada smo najzaposleniji nemojmo zanemariti molitvu, kazao je Papa, ističući kako nam može pomoći molitva srca, kratki zazivi. U došašću, primjerice, naviknite se reći „dođi Gospodine Isuse“. Ponavljajmo ovu molitvu tijekom cijeloga dana, duša će ostati budna, rekao je papa Franjo, pozivajući u zaključku nagovora okupljene vjernike neka s zajedno s njim ponove tri puta:  „dođi Gospodine Isuse“.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: