HomevestiPapa u „kinu” s beskućnicima i izbjeglicama

Papa u „kinu” s beskućnicima i izbjeglicama

Papa Franjo i oko stotinu beskućnika i izbjeglica zajedno su u ponedjeljak 6. rujna navečer u vatikanskoj dvorani za audijencije pogledali dokumentarni film „Francesco“, prenosi Vatican News.

Među gledateljima bile su dvije afganistanske obitelji nedavno evakuirane iz Kabula, ukupno dvadesetak Afganistanaca. Prikazivanje filma organizirala je Zaklada Laudato Sì i režiser Evgeny Afineevsky, koji se obratio publici, među ostalim osvrnuvši se i na svoju obitelj koja je također migrantska – podrijetlom iz Rusije izbjegla je u Izrael i naposljetku u SAD.

Okupljeni su predstavljali tragediju više od trideset naroda, mnogi od njih žrtve rata, prirodnih katastrofa i progona, istaknuto je na predstavljanju filma. Na kraju prikazivanja papa Franjo neke je od izbjeglica osobno zagrlio.

Afganistanskim izbjeglicama Papa je uputio riječi utjehe i blizine, istaknuo je predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Među njima je bilo i četvero braće od 20 do 14 godina starosti koji su u Italiju došli s pomoću Zajednice sv. Egidija a o njima će se brinuti rođak koji već godinama živi u inozemstvu. No, mnogo je mladih afganistanskih izbjeglica u Rimu bez roditelja koji su ostali zarobljeni u iranskim izbjegličkim logorima. Bismillah, najstariji od braće, opisao je za Radio Vatikan kako mu jako puno znače Papine riječi i daju mu nadu u budućnost.

Na kraju susreta izbjeglice su Papu u svečanom ozračju ispratile do automobila kojim se vratio u Dom Sv. Marte.

( IKA/KMC )

FOLLOW US ON: