Homeporuke i poslanicePapa započeo novi ciklus kateheza o sv. Josipu, primjeru i svjedoku za naše doba

Papa započeo novi ciklus kateheza o sv. Josipu, primjeru i svjedoku za naše doba

Papa Franjo započeo je na općoj audijenciji 17. novembra novi ciklus kateheza posvećen sv. Josipu koji može u ovom vremenu obilježen krizom nuditi podršku, utjehu i vodstvo.

Nakon što je 10. novembra zaključio ciklus o Poslanici Galaćanima, papa Franjo je na općoj audijenciji 17. novembra započeo kateheze o sv. Josipu. Kako je rekao Sveti Otac, današnje je vrijeme, kao nikada u prošlosti, obilježeno svjetskom krizom. Stoga nam sv. Josip može ponuditi podršku, utjehu i vodstvo. Dok se Godina sv. Josipa primiče kraju, Papa je izrazio nadu kako će razmatranja dodatno pomoći da dopustimo biti prosvijetljeni njegovim primjerom i svjedočanstvom.

Čovjek pun vjere u Božju providnost

Sveti Otac uveo je vjernike u kateheze promišljanjem o biblijskom kontekstu života sv. Josipa. Prisjećajući se starozavjetnoga Josipa, sina Jakovljeva, papa Franjo je uočio kako ime „Josip“ na hebrejskome znači „neka Bog raste, neka Bog dadne rast“. Blagoslov je to koji se temelji na povjerenju u Božju providnost, a posebno se odnosi na plodnost i odgoj djece. To otkriva i jedan bitan aspekt osobnosti Josipa iz Nazareta, rekao je Papa. On je čovjek pun vjere u Boga, u Njegovu providnost.

Božja ljubav prema periferiji

Nadalje, Papa se prisjetio i mjesta koja su povezana sa sv. Josipom, napose Betlehema i Nazareta, koji imaju važnu ulogu u našem razumijevanju ovoga sveca.

Betlehem u prijevodu znači „kuća kruha“ ili na arapskom pak „kuća mesa“, tumačio je Sveti Otac. Oba su izraza puna značenja u svijetlu utjelovljenja i euharistije. Betlehem nas također podsjeća na priču o Ruti, prabaki kralja Davida, loza iz koje Josip potječe; kao i na Mihejevo proročanstvo koje govori o dolasku Mesije iz Betlehema. Iako je Jeruzalem grad koji je Gospodin ljubio, „sveti grad“, Betlehem i Nazaret, oba rubna sela daleko od buke vijesti i sila vremena, najviše su povezani sa sv. Josipom. Izbor ta dva grada nam govori kako Bog ljubi periferiju i marginalnost, kazao je Papa. Propust da ne shvatimo ovu činjenicu ozbiljno jednako je kao da ne shvaćamo ozbiljno evanđelje i Božje djelo. Bog se dalje objavljuje na geografskim i egzistencijalnim periferijama, rekao je.

Krenimo iznova iz Betlehema i Nazareta

Isus posebno ide u potragu za onima na periferiji, naglasio je Papa. Ne samo grešnicima, nego i onima koji nisu učinili zlo, ali su ga pretrpjeli: bolesnima, gladnima, siromašnima i najmanjima. Danas, kao i tada, u društvu postoje središte i periferija. Kao i u Isusovo vrijeme, Crkva zna da je pozvana naviještati Radosnu vijest s periferije, kazao je Sveti Otac. U ovome nam sv. Josip može biti primjer, istaknuo je, podsjećajući svakoga od nas da pridamo posebnu važnost onome što drugi odbacuju. U tom je pogledu sv. Josip uistinu svladao umijeće bitnoga, podsjeća nas da ono što je zaista važno ne privlači našu pozornost, već zahtijeva strpljivo razlučivanje da bi se otkrilo i cijenilo, rekao je Papa.

Sveti Otac je ohrabrio vjernike neka mole za Josipov zagovor kako bi cijela Crkva ponovno imala takav pogled. Počnimo iznova iz Betlehema, krenimo ponovno iz Nazareta, potaknuo je. Svima koji žive na geografskim ili egzistencijalnim periferijama, Papa je pak poručio kako u sv. Josipu mogu pronaći svjedoka i zaštitnika prema kojemu mogu svrnuti pogled.

Molitva sv. Josipu

Na zaključku kateheze, Sveti Otac je izmolio sljedeću molitvu sv. Josipu:

Sveti Josipe,
ti koji si uvijek vjerovao Bogu,
i donosio odluke
vođen Njegovom providnošću,
nauči nas da se ne oslanjamo toliko na vlastite planove
već na Njegov plan ljubavi.
Ti koji dolaziš iz periferije,
pomozi nam da promijenimo svoj pogled,
i da budemo skloni onome što svijet odbacuje i marginalizira.
Utješi one koji se osjećaju sami,
i podrži one koji rade u tišini
braneći život i ljudsko dostojanstvo. Amen.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: