HomevestiPapina poruka za posljednji ispraćaj mons. Dalyja

Papina poruka za posljednji ispraćaj mons. Dalyja

Jučer je u Katedrali sv. Eugenija održan posljednji ispraćaj mons. Edwarda Dalyja, umirovljenog biskupa Derryja, grada koji je postao simbolom Sjevernoirskog sukoba. Mons. Daly preminuo je 8. augusta u 82. godini života. Papa Franjo je tom prigodom poslao poruku u kojoj je izrazio svoju sućut.

Ožalošćen smrću prečasnog Edwarda Kevina Dalyja – stoji u poruci – Sveti Otac izražava sućut njegovoj obitelji i svem kleru, osobama posvećenoga života i laicima biskupije Derry. Sjećajući se njegove velikodušne i predane biskupske službe u korist mira i pravednosti, Papa se pridružio molitvama za njegovu dušu, a svim ožalošćenim je udijelio svoj apostolski blagoslov.

Tada još kao svećenik, mons. Daly je 30. januara 1972. godine sudjelovao na protestnom maršu protiv masovnih uhićenja Iraca – danu koji je postao poznat kao „Bloody Sunday“, odnosno Krvava nedjelja, nakon što su britanski vojnici otvorili vatru na nenaoružane prosvjednike. O. Daly je ostao zabilježen na poznatoj fotografiji tog događaja, kako maše s okrvavljenim bijelim rupcem dok prati skupinu ljudi koja pokraj britanskih vojnika nosi smrtno ranjenog prosvjednika.

„Uzoran svećenik u služenju Bogu i ljudima, zauzet u propovijedanju evanđelja mira u teškim vremenima i uvijek raspoložen za druge“ – tim je riječima pokojnog biskupa Dalyja opisao mons. Donal McKeown, sadašnji biskup Derryja.

Rođen u biskupiji Clogher 5. decembra 1933., mons. Daly zaređen je za svećenika 1957. godine, a kao biskup Derryja služio je od 1974. do 1994., kad ga je teška bolest primorala da se povuče. Unatoč zdravstvenim problemima, nastavio je raditi kao kapelan u jednom mjesnom hospiciju te kao biskupijski arhivar. (rv/kmc)

FOLLOW US ON: