HomeNadbiskupovi govoriPastirsko pismo mons. Hočevara, beogradskog nadbiskupa u miru povodom ustoličenja novoimenovanog beogradskog nadbiskupa mons. Nemeta

Pastirsko pismo mons. Hočevara, beogradskog nadbiskupa u miru povodom ustoličenja novoimenovanog beogradskog nadbiskupa mons. Nemeta

Crkva Božja – uvijek na početku

Pastirsko pismo mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa u miru i apostolskog upravitelja Beogradske nadbiskupije povodom ustoličenja novoimenovanog beogradskog nadbiskupa mons. Ladislava Nemeta

Predraga braćo svećenici i redovnici, drage časne sestre i sve Bogu posvećene osobe, dragi vjernici Beogradske nadbiskupije, predraga braćo i sestre i svi vi ljudi dobre volje!

Dok ne postignemo konačni cilj i smisao svoga života, još smo na putu. Najjednostavnije rečeno: hodočasnici smo!

I prva nedjelja adventa/došašća, koju danas slavimo, poziva nas da kao hodočasnici osnažimo svoj hod, da razbistrimo svoje poglede i svoje izbore te da učvrstimo svoju odlučnost i riješenost za sve dobro!

Naime, Svevišnji Bog koji je uvijek s nama, u nama i za nas, On koji nas je i postavio u ovaj vidljivi svijet te nas neprestano prosvjetljuje svojom Riječi i krijepi svetim Sakramentima – On ujedno uvijek iznova dolazi na jedinstveni način po svom Svetom Duhu. Želi nas još snažnije podsjetiti na svekoliko svoje dosadašnje predivno djelo i želi nas prosvijetliti da bismo doista svakog dana sve svetije živjeli.

Zato svima vama želim blagoslovljeno novo vrijeme milosti, novi dah Božje stvaralačke dobrote.

Braćo i sestre! I za mene počinje novo vrijeme. Zato ovim pastirskim pismom želim svima vama od srca zahvaliti za izvanredno zajedništvo kojim ste me radosno ogrnuli, za velikodušnu podršku i pomoć koju ste mi uvijek pružali, za pravu evanđeosko-bratsku ljubav s kojom ste me uvijek pretjecali!

Hvala vam na svemu! Sve molim za oproštaj – čime god da sam ikoga povrijedio ili čime god da nisam dovoljno pokazao evanđeoski način služenja…

Mogu ipak reći da sam, unatoč svim svojim ograničenostima, našu lokalnu Crkvu volio kao pravu Zaručnicu i gorljivo čeznuo, vapio od gladi za onim jedinstvom koje nam se kao uzor prelijeva u Presvetom Trojstvu. Ta duboka sreća u Njemu pobuđivala je uvijek nove mogućnosti. Beogradska nadbiskupija, unatoč tolikim vanjskim nemoćima, skriva u sebi poseban biser milosti koji može itekako pomoći sveopćoj Crkvi.

Upravo u tom duhu i tako radosno, zahvalno pozdravljam našeg novog nadbiskupa mons. dr. Ladislava Nemeta. Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Neka mu Gospodin ulije – u zajedništvu s Petrovim nasljednikom i u općinstvu svih svetih – veliku „Snagu odozgo“. Zato ćemo se u subotu 10. decembra 2022. svi mi okupiti u Beogradu, u svetištu naše „majke svih crkava“,  u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Tako ćemo iskusiti Majčinstvo Djevice Marije, ali i Majčinstvo Crkve, koje će na poseban način postati vidljivim i po prisustvu mnogih dragih gostiju. Prijenos pastirskog štapa u euharistijskom slavlju te svečana Zahvalna pjesma otvorit će srca svakog od nas, ali i „srce“ čitave Beogradske nadbiskupije za nove vjetrove Duha Svetoga.

Svi se molitvom i u pravom sinodalnom duhu otvarajmo tom Događaju milosti.

Zazivam, dakle, na sve vas, predraga moja braćo i sestre, blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga.

U molitvi i svetoj nadi uvijek sam s vama!

Beograd, 23. 11. 2022, na dan Sv. Klementa I., pape

+ Stanislav Hočevar, s.r.
beogradski nadbiskup u miru
i apostolski upravitelj Beogradske nadbiskupije

FOLLOW US ON: