Homelokalne vestiPobožnost prve subote u katedrali

Pobožnost prve subote u katedrali

U subotu 2. aprila svečanim misnim slavljem  u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, vernici okupljeni oko svoje Nebeske Majke, nastavili su tradicionalnu pobožnost – prve subote. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju svećenika grada Beograda. Pre svete mise vernici su predvođeni nadbiskupom Hočevarom molili molitvu svete krunice.

Nadbiskup Hočevar se u svojoj propovedi osvrnuo na oratorij za decu i mlade koji je bio održan prošle subote u vidu celodnevnih aktivnosti prilagođenih svim uzrastima, te potaknuo sve prisutne vernike da se na poseban način trebaju zahvaljivati Bogu, prvenstveno na tome da se mogu okupiti oko zajedničkog stola – Euharistije i na taj način pozdraviti Isusovu Majku i Majku svakog čoveka, zahvaliti joj na svemu ali je i moliti za dalji zagovor.

Zaključivši homiliju pozivom na zajedništvo kao i na dublju izgradnju zajedništva unutar Crkve ali i van nje, jer kako je istakao i sam nadbiskup, ovo je vreme solidarnosti a ne ratova i mržnje. Zato i Crkva kao takva treba u današnje vreme postati – ruka spasa svakome a ne mesto “prolaznosti” a to će se postići upravo jačim zalaganjem za izgradnju zajedništva i bratske ljubavi koja je u ovo vreme ratova i pandemija preko potrebna.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: