Homelokalne vestiPobožnosti meseca maja: »Rodio se mir…«

Pobožnosti meseca maja: »Rodio se mir…«

Nakon što su vernici grada Beograda, tokom molitve krunice koju je predvodio njihov natpastir, upalili sveće i na taj način se posvetili i predali sebe ali i svoje bližnje Blaženoj Djevici Mariji, euharistijskim slavljem nastavljena je pobožnost meseca maja.

Naime, dana 15. maja, u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano euhatistijsko slavlje u 10 sati predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Mihaela Sokola, dekana Beogradskog dekanata preč. fra Ilije Alandžaka, mons. Gžegoža Hudeka, ekonoma Nadbiskupije, i vlč. Alena Palatinusa, župnika iz Vršca. Svečano euharistijsko slavlje ovaj put bilo je na neki način još svečanije uz pratnju orgulja za kojima je bio p. Marijan Štajner, superior Župe Sv. Petra.

»Mir se rađa u noći…«

Mons. Hočevar se u svojoj homiliji osvrnuo i na jednu, slobodno možemo reći, fascinantnu stvarnost koja je, po rečima oca nadbiskupa, i njemu tokom studija postavljala pitanje: »Kako to da naša dva najveća blagdana ‒ Božić i Uskrs, uvijek na najeminentniji način slavimo baš u noći?« Bog Tvorac je pored dana, koji treba da označava budno stanje stvarnosti, stanje čovekove aktivnosti, stvorio i noć, noć koja treba da pokazuje pasivnost samog čoveka, vreme kada je čovek bez snage, bez moći… Upravo ta noć, to stanje čovekove nemoći, rađa i stvara snagu i moć. Stanje pasivnosti je, kako je nadbiskup istakao u propovedi, ono stanje »kad ne možemo raspolagati čak ni samim sobom, kako je to dok spavamo; i što bolje spavamo, tim manje smo svjesni samoga sebe i ta potpuna nemoć u spavanju donosi nam najveću moć, snagu i radost.« Tako se i mir, radost, snaga čitavog čovečanstva ‒ Isus Krist rodio i uskrsnuo upravo u noći, da bi ljudima tog Novog jutra doneo ne samo spasenje, nego i ono što čoveku današnjice, možemo slobodno reći, najviše nedostaje ‒ ljubav, ljubav prema bližnjem, ljubav kojom je Isus Krist tako vileo svet da je Život dao upravo za čoveka, za čovečanstvo.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: