Homelokalne vestiPobožnosti mjeseca maja: »Adame, gdje si?«

Pobožnosti mjeseca maja: »Adame, gdje si?«

»Mjesec maj posvećen je Djevici Mariji i Bogorodici te smo se danas ‒ kako ćemo činiti i svake naredne subote ‒ okupili da bismo molili za njezin blagoslov i da bismo joj povjerili projekt Marijanuma. Molićemo za sve dobročinitelje, radnike, a i za sve vjernike naše Nadbiskupije«, naglasio je župnik toga hrama vlč. Mihael Sokol. Na prvu subotu u mjesecu maju župnik domaćin je na euharistijskom slavlju dobrodošlicu uputio nadbiskupu mons. Hočevaru, koji je predvodio sv. misu, dekanu fra Iliji Alandžaku, p. Lojzu Letonji i župniku iz Vršca vlč. Alenu Palatinusu.

»Adame, gdje si? Čovječe 21. stoljeća i čitavo čovječanstvo ‒ gdje ste? Braćo i sestre, gdje smo? Kao što se nekada pitao Petar, danas se pita Petrov nasljednik, a i mi se pitamo, kao prvi kršćani, što nam je činiti…«, istakao je nadbiskup i nastavio: »Razmatrajmo danas, kao prvo, gdje smo u svome duhovnom životu kršćanske zrelosti. I što nam je činiti kao zajednici. Znamo da se Adam sakrio poslije grijeha. A grijeh nosi u sebi želju za skrivanjem, bježanjem, navodi nas da ne preuzimamo odgovornosti i da duboko osjetgimo svoju nemoć i golotinju. Adam ne zna cijeniti Edenski lijepi vrt i zato je Bogu uzvratio svojim neposluhom.

Zar i mi ne živimo u predivnome Edenskom vrtu? Grad Beograd nosi prelijepo ime. Je li doista bijel u onom smislu kako mi kršćani smatramo? Bjelina znači Isusovo Uskrsnuće, a kada zaživimo novim životom ‒ to se najviše odražava u euharistiji. Bjelina koju živi Bogorodica najsjajniji je plod toga spasiteljskog djela. Živimo li ono zajedništvo na koje nas poziva Sveti otac papa Franjo? Jesmo li dostojni da nas imenuju Beograđanima?«, upitao je mons. Hočevar.

Nadbiskup je podsjetio da je prvi spomen o gradu Beogradu zapisao rimski papa Ivan VIII. još 16. aprila davne 878. godine.

Upozorio je također na velike klimatske promjene te da je tim povodom 450 milijuna stanovnika Zemlje moralo promijeniti svoje mjesto življenja.

Hrabreći vjernike, nadbiskup je rekao da se ovom analizom i razmišljanjem ne želi potaći strah, nego da se naučimo pitati gdje smo i kako živimo. Jer ako živimo u strahu, to je zato što smo, kao Adam, i mi Bogu rekli NE.

U čitanju toga dana čuli smo: »U Njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša.« Nadbiskup je zaključio kako danas nosimo maske jer svoje lice nismo dovoljno suobličili Isusovom licu i živimo s distancom jer nismo dovoljno blizu Isusu Kristu. A to su posljedice grijeha, rekao je.

»Bogorodicu Crkva naziva izvorom svjetlosti i života. Ona je svojim licem uvijek bila zagledana u Boga. I gledajući Boga postigla je ono što psalmist kaže: ’I vaša će lica zračiti nadu.’ Eto zašto smo se odlučili da ovoga mjeseca pozivamo jedni druge: da bismo i mi svoj pogled ‒ tako jasno, tako čisto i odlučno poput Djevice Marije ‒ imali u svjetlu Krista, da bismo se suobličili Njemu. Također da bismo izabrali pravi put, da se ne strašimo i da se ne skrivamo, nego da svojim životom možemo zračiti nadu.

U Evanđelju nas Isus poziva da se trebamo nanovo roditi. Kako? Samo snagom vode krštenja, obraćenja i snagom Duha Svetoga.«

Robert Zajc

FOLLOW US ON: