Homelokalne vestiPreč. fra Ilija Alandžak predslavio misno slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu

Preč. fra Ilija Alandžak predslavio misno slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. augusta u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje u prijepodnevnim satima predslavio je preč. fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata, gvardijan samostana sv. Ante i župnik istoimene župe u Beogradu u zajedništvu s vlč. Mihaelom Sokolom, domaćim župnikom i rektorom Marijanuma te svećenicima iz Beogradske nadbiskupije i Zrenjaninske biskupije.

Preč. fra Ilija je u prigodnoj propovijedi govorio važnosti današnje svetkovine koju slavimo u Crkvi i poruci koju ona sa sobom donosi, istaknuvši odmah kako ima u sebi elemente „tradicionalne, tradicionalističke“ poruke. Propovjednik je naglasio kako često slika o Mariji može biti iskrivljena, jer se nju shvaća samo kao neko pobožno stvorenje ili osobu koja je daleko od realnosti i prebiva u nekim nedokučivim visinama. Ipak, važnija slika Marije, kako nam opisuje i Sveto Pismo, jest slika Marije kao ponizne službenice Božje, jer kad joj je anđeo Gabrijel navijestio da će roditi Sina Božjega ona prihvaća taj misterij i preko nje je ostvarena ekonomija Božjeg spasenja, naglasio je fra Ilija i dodao da je ona Isusova majka i ona koja je Isusa donijela na ovaj svijet, rodila Sina Božjega, Bogorodica. „Osim svih ovih slika kojima se zrcali Marija, svakako treba istaknuti da je ona i vjernica Božja, imala povjerenja u svoga sina Isusa Krista, osobito onda kada je to bilo presudno za njegov zemaljski život. Uz to što je ona vjernica Kristova i Božja ona je majka i učenica Isusa Krista koja ga nije napuštala i u najtežim trenutcima ovozemaljskog Isusova života“, rekao je fra Ilija.

Osim ovih biblijskih slika o Mariji propovjednik je istakao kako današnja svetkovina u sebi krije i susret, susret između čovjeka i Boga i to susret nas samih sa Bogom, ali kad govorimo o susretu Marije s Bogom neizostavno je istaknuti da se preko Marije dogodio susret žena i zmaja koji hoće da joj uzme dijete, dakle susret dobra i zla koji je obilježen opasnošću, ali s druge strane i neprestanom prisutnošću živoga Boga koji stremi nad svojom djecom i čuva ih od zla. „Ukoliko je ljudski život otvoren za Božji zahvat kao što je bilo to kod Marije onda susret postaje blagoslov koji je prožet radošću i srećom“, rekao je fra Ilija te dodao da kako sv. Pavao kaže da je Isus uskrsnu, znači da je susret sa smrću okrenuo u život i to ne bilo kakav život nego vječni život kojemu se svi vjernici nadaju.

„Susret s Bogom događa se u običnoj svakodnevnici, u konkretnom životu, a ne u nekoj izmišljenoj stvarnosti. Taj susret nas mijenja postupno da budemo bolji ljudi i više Božji“ rekao je fra Ilija i zaključio poticajem da poput Marije pustimo u potpunosti Boga u svoj život kako bi ga on preobrazio, proslavio i posvetio te poput Marije koja je dušom i tijelom uznesena na nebu i mi ostvarimo to zašto smo stvoreni, a to je vječno uživanje sa svim svetima u nebu.

Na kraju svete mise župnik vlč. Mihael je na poseban način zahvalio fra Iliji koji je predvodio svečanost, ali i svima koji su sudjelovali na svetoj misi kao i svima onima koji su se aktivno uključili u trodnevnicu i u pripremu proslave Velike Gospe.

Svečanost je glazbeno uljepšao zbor Ars vocalis.

 

 

KMC

FOLLOW US ON: