HomeNadbiskupovi govoriPropoved mons. Ladslava Nemeta SVD, beogradskog nadbiskupa i metropolita na misi ponoćki – Katedrala Uznesenja BDM, Beograd, 24. 12. 2022.

Propoved mons. Ladslava Nemeta SVD, beogradskog nadbiskupa i metropolita na misi ponoćki – Katedrala Uznesenja BDM, Beograd, 24. 12. 2022.

Dragi u Kristu,

U savremenom svetu božični dani se skoro svugde slave. Nikad neću zaboraviti moju prvu posetu Aziji, tačnije Hong-Kongu. Bio je decembar i razmišljao sam kako će Hong Kong biti drugačiji nego London, odakle sam krenuo. U Londonu je sve bilo već spremno za Božić i doček nove godine. Sve je bilo okićeno i osvetljeno. Šta će biti u Hong-Kongu, kineskom gradu, tako sam razmišljao. Koje iznenađenje kad smo tamo sletiti: još više osvetljeno i okićeno nego u Evropi, u Londonu.

Božični dani se skoro svugde slave. Ali da li se slavi i pravi sadržaj božičnog događaja? Svetla, ukrasi, dekoracija, pokloni, to je itekako prisutno u našem životu, a šta je ono dublje, što nas ispunjava radošću, mirom i nadom?

Za pravi odgovor na ova pitanja moramo se obratiti Božjoj reči, koju smo čuli u današnjim čitanjima. Jer ta čitanja su ključ za razumevanja pravog smisla Božića.

U prvom čitanju prorok nam opisuje ogromnu radost koju izaziva dolazak jednog gosta: dete nam se rodilo, sin nam je darovan, Bog silni, knez mira!

Rođenje ovog deteta je donelo mir bez kraja celoj porodici i rodu Davida, a samim tim i celom izabranom narodu, Izraelu. Znamo, međutim, da je Izrael skoro uvek bio u ratu sa svojim susedima ili velikim silama ondašnjeg sveta. Zar bi Bog preko proroka davao netačne informacije, ili kako danas kažemo „fake-news“?

Na ove proročke reči nalazimo međutim pravi odgovor u današnjem Jevanđelju: tu nalazimo opis rođenja jednog deteta, sina Marijina, koga čete anđela objavljuju ovim rečima:  „Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.  I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.“ Anđeli povezuju obećanje dato Davidovoj kući sa rođenjem konkretno ovog deteta, ali dodaju još i dublji značaj ovog deteta: to nije samo sin Marijin, dete kao svako od nas, nego je ujedno i Spasitelj, Krist, Gospodin!

Ime Krist  ili Hristos jasno pokazuje da je ovde prisutan Bog svemogući u običnoj ljudskoj osobi. Neshvatljivo, ali istinito. Bog Otac se želi toliko otvoriti prema nama, toliko podeliti svoj unutrašnji život s nama da je to učinio utelovljenjem svoga jedinoga Sina.

Šta Isus govori, to dolazi od Oca, što Isus čini, dolazi od Oca, kako Isus voli, voli isto i Otac, kad Isus oprašta grehe, to čini i Otac.

To je pravi smisao Božića: božanski dar u malom detetu, koji menja celu istoriju čovečanstva i sveta.

Važan je jako i tekst pesme anđela:

„Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! Kao da je tekst napisan za nas i to tačno danas. Koja sramota da dva hrišćanska naroda nisu u stanju da zaustave rat u Ukrajini za ove prazničke dane.

Ali Bog ostaje veran svojim obećanjima a i prema nama: i ove godine možemo slaviti rođenje njegovog Sina. Mi u miru, a puno, nažalost vrlo mnogo naroda u ratu i nesigurnosti.

Ako su anđeli kod rođenja Isusova pevali o miru, znači da je mir najvažniji čimbenik u prihvaćanju Boga i njegova novorođenog Sina. Pa se upitajmo u ovom momentu, ovde pred jaslicama:

da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir u svetu ili dovodimo do podela, do laži, do mržnje, rata?

Neka pesma anđela bude našom himnom ovih dana, neka nas ojača na putu mira i radosti. Amen.

FOLLOW US ON: