Homelokalne vestiProslava obljetnice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije i ispovest vere bogoslova Stipe Filipovića

Proslava obljetnice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije i ispovest vere bogoslova Stipe Filipovića

Svečano euharistijsko slavlje u petak, 29. oktobra, u crkvi Krista Kralja, povodom proslave obljetnice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije, obljetnice posvete crkve Krista Kralja i polaganja ispovesti vere bogoslova Beogradske nadbiskupije Stipe Filipovića, u večernjim časovima predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski. Pored predvodioca ovog misnog slavlja, koncelebrirali su generalni vikar i župnik župe Krista Kralja, mons. Aleksandar Kovačević, preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata i župnik župe sv. Ante, vlč. Mihael Sokol, rektor katedrale i tajnik Nadbiskupa, o. Ante Kazoti, starešina samostana sv. Petra na Hvaru, vlč. Goran Avramov, vojni kapelan, vlč. Aleksandar Ninković, sekretar u Nuncijaturi i vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode.

U svom uvodnom govoru, nadbiskup Hočevar, pozdravio je prvenstveno sve prisutne svećenike, zatim porodicu i roditelje bogoslova koji će u subotu primiti red đakonata, a na posletku i sve prisutne vernike.

„ Kamen temeljac je sam Krist Gospodin“

Nadbiskup je u propovedi naglasio da jedino On, sam Isus može biti kamen temeljac ne samo Crkve, već kamen temeljac i svih međuljudskih odnosa, kamen temeljac bratstva svakog čoveka i kamen temeljac svake zajednice; jer ako zajednica nije izgrađena na Kristovoj ljubavi, u toj zajednici dolazi do sukoba, razaranja, pa čak i ratovanja. Podsetivši sve vernike na važnost istorije, ali i geografskog položaja konkatedralne crkve, koja se nalazi u centru grada, i na taj način predstavlja ujedno ne samo fizički prisutnu crkvu već i duhovno ozračje za svakog čoveka, Nadbiskup je hteo istaći da upravo ona, posvećena Kristu Kralju predstavlja i samo srce Nadbiskupije, njen kamen temeljac.

Na kraju svečanog misnog slavlja, usledio je jedan važan događaj ne samo za porodicu kandidata za red đakonata već i za svakog prisutnog vernika ali i za čitavu Nadbiskupiju. Naime, bogoslov Beogradske nadbiskupije Stipo Filipović ispovedio je veru uoči đakonskog ređenja i položivši ruku na Bibliju javno izrazio da želi biti đakon Katoličke Crkve i same Beogradske nadbiskupije.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: