Homelokalne vestiProslava sv. Ane u Šapcu. „Ja sam s vama u sve dane“

Proslava sv. Ane u Šapcu. „Ja sam s vama u sve dane“

Na spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije; 26. jula, svečanim euharistijskim slavljem u 10 časova u Šapcu, vernici župe sv. Ane u zajedništvu sa svojim nadpastirom proslavili su svog patrona. Svečano euharistijsko slavlje prevodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika Župe sv. Ane u Šapcu, vlč. Andreja Đuričeka i vlč. Leonida Bevze, župnika Župe sv. Obitelji u Valjevu.

Župnik župe sv. Ane, vlč. Andrej je na početku svečanog misnog slavlja pozdravio gradonačelnika grada Šapca, gospodina Aleksandra Pajića sa pratnjom, kao i načelnika Mačvanskog upravnog okruga gospodina Vladana Krasavca, i direktora Caritasa Šabac gospodina Miroljuba Nikolića, ali i sve prisutne vernike  i hodočasnike iz Beograda.

Nadbiskup Hočevar je – s obzirom da je četvrtu nedelju (25. jul) Sveti Otac, papa Franjo proglasio Svetskim danom baka, djedova i starijih osoba, pod geslom -„ Ja sam s vama u sve dane“ – u svojoj homiliji prisutnim vernicima osim lepe strane koju služba baka i djedova nosi sa sobom ukazao i na sva iskušenja na koja ona nailazi u ovom današnjem vremenu. Pa i sama sv. Ana bila je majka Blaženoj Djevici Mariji i samim tim i baka Spasitelja svega sveta.

„Od koljena do koljena, na koljenima“
Nadbiskup beogradski naglasio je da nijedan univerzitet, nijedna škola ne može nadoknaditi ono što znače „majčinska kolena“; jer sam trenutak kada majka uzima svoje dete u naručje ne može predstaviti i nadoknaditi ni jedan vid obrazovanja. Taj trenutak je jedinstven, jedinstven za majku i njeno dete ali i za čitavo čovečanstvo jer se rađa jedan novi autentični život, jedno novo biće koje može promeniti svet. Današnji svet je u jednom vidu iskušenja, jer sve više roditelja, sve više ljudi, tačnije žena nije spremno na taj korak, korak saradnje sa Bogom Tvorcem, nisu spremne reći ono DA Bogu koje je Blažena Djevica Marija rekla kada je dozvolila Bogu da deluje po njoj. Današnje vreme sve više i doprinosi tome da žene, koje trebaju postati majke i trebaju biti posrednice Božje volje i milosti, sve više biraju da uživaju u životu bez Boga, u životu užitaka i današnjice.

Zbog samog međugeneracijskog jaza koji je sve više vidljiv među generacijama zbog samog užurbanog načina života i promena koje se dešavaju na dnevnom nivou, veoma je mali broj mladih koji uopšte hoće da komunicira sa svojim bakama i djedovima, što predstavlja veliki problem i za prenošenje samog iskustva vere na mlađe generacije, ali samo uz Božiju pomoć i molitvu baka, djedova i starijih osoba i njihovo neprestano zalaganje da svoju veru i iskustvo ipak, uz sva iskušenja i prepreke, prenesu na svoje unuke, u crkvi se ipak može videti po koja mlada osoba, istakao je nadbiskup.

Nakon svečanog misnog slavlja usledilo je druženje vernika uz agape.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: