Homelokalne vestiProslava sv. Ivana XXIII u beogradskoj katedrali

Proslava sv. Ivana XXIII u beogradskoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, u utorak 11. oktobra, na praznik Sv. Ivana XXIII, pape i zaštitnika Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar se u svojoj propovedi osvrnuo na značaj koji sv. Ivan XXIII ima za čitavu Crkvu poredeći ga sa “velikom majkom koja je bila sposobna zagrliti svu svoju, često i međusobno posvađanu decu i od svih napraviti jedno samo srce i jednu dušu”. Podsećajući sve prisutne vernike na život ovog sveca, nadbiskup je naglasio da njegov životni put, jer je živeo u teškom vremenu za samu Crkvu koje je prodiralo i unutar nje, nije bio posut laticama ruža već i trnjem i iskušenjima ali njegova ljubav prema Isusu je nadjačala sve. Pa tako u svojoj podmakloj dobi kada postaje papa i kada niko više nije verovao u njega, ali Bog, koji ostaje veran zauvek jeste, daje mu snagu da sprovede promene i on saziva Drugi vatikanski crkveni sabor. Zaključivši da upravo ovaj svetac koji je izabran za zaštitnika Pastoralnog centra Beogradske nadbiskupije, treba svim vernicima ali i ljudima da postane uzor. Ali ne samo uzor već i primer Božije svemoguće ljubavi i snage kojom Bog obasipa svakog čoveka koji u Njega veruje.

Na samom kraju misnog slavlja, nadbiskup Hočevar uručio je poklon katedralnom župniku, rektoru Marijanuma i direktoru Pastoralnog cntra papa Ivan Dobri, vlč. Mihaelu Sokolu, krunicu koja je ručni rad i poklon jednog zlatara, čije ime nadbiskup nije želeo da otkrije već da tako ostane u Božijoj skrovitosti.

Nakon blagoslova, svi vernici na čelu sa nadbiskupom i sveštenicima uputili su se u dvorište Marijanuma i ispred kipa sv. Ivana XXIII izmolili molitvu njemu u čast a koju je napisao upravo beogradski nadbiskup.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: