Homelokalne vestiProslava svetkovine Presvetog Trojstva i uočnica sv. Ante Padovanskog

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva i uočnica sv. Ante Padovanskog

Svečano je bilo danas u župi sv. Ante Padovanskog u Beogradu, na svetkovinu Presvetog Trojstva, 12. juna 2022. godine, na vigiliju proslave zaštitnika župe i samostana sv. Ante Padovanskog. Na večernju svetu misu i procesiju s kipom sv. Ante okupio se veliki broj vjernika, a svečanost je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz konecelebraciju župnika fra Ilije Alandžaka i svećenika Beogradskog dekanata. Posebnost proslave ovog sveca je u tome što on kao “najveći čudotvorac” okuplja ne samo vjernike katolike, nego sve kršćane pa čak i vjernike drugih religija. Vjerujemo kako je on veliki zagovornik kada su u pitanju proinalasci izgubljenih stvari, što se puno ljudi uvjerilo u njegovu pomoć, stoga su ove godine katolici i pravoslavni vjernici na poseban način molili u ovoj crkvi kada je nestao mladić iz Splita Matej Periš i vjerujemo da je upravo ovaj svetac pomogao da se pronađe njegovo tijelo. Njegov otac Nenad Periš je želio da ispraćaj tijela pokojnog Mateja za Split bude baš iz ove crkve.

Na početku svete mise župnik fra Ilija uputio je riječi pozdrava nadbiskupu, gostu fra Niki Joziću, nekadašnjem župniku u Nišu a sada u Dubravama, svim svećenicima, vjernicima, pjevačima, a na poseban način g. Nenadu Perišu, ocu pokojnog Mateja Periša. Fra Ilija je istakao kako je ove godine 150-a obljetnica rođenja Jože Plečnika, arhitekte ove crkve, a spomenuo je kako je danas godišnjica smrti fra Leopolda Rochmesa, koji je dugi niz godina boravio u samostanu sv. Ante u Beogradu i ova sveta misa će biti služena za pokoj njegove duše.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istakao da danas slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva i misu bdjenja sv. Ante Padovanskog, koji je “svetac čitavoga svijeta te povezuje sve ljude”. Nadbiskup je prenio svoje utiske proteklih dana, tu je u prvom redu zasjedanje Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda gdje se razgovaralo o završetku sinodalnog procesa na našem prostoru, zatim hodočašće u manastir Djunis i danas u Kruševcu i Jagodini na podjeli sakramenta potvrde. Bog nam uvijek “nudi nove prilike za uranjanje u velike tajne samo ih trebamo prepoznati i prihvatiti, kao i ovo bdjenje, gdje ispovjedamo da smo djeca svjetla a ne tame, istine a ne laži, te da trebamo čeznuti za spoznajom Boga, koji je beskonačni ocean ljubavi”, rekao je nadbiskup. Tumačeći čitanja današnje Božje riječi nadbiskup je istakao kako je Bog prije svega, na početku te da je svjetlost, istina i ljubav. Nadbiskup Hočevar se osvrnuo i na nedavnu pandemiju, pandemiju ljudske nemoći “koja nas je uplašila više nego ocean beskonačne Božje ljubavi, koja je jača od svih ograničenja”. Na žalost čovjek se predaje drugim stvarnostima, često i istočnjačkoj duhovnosti koja ne može spasiti čovjeka, jer samo Bog može spasiti čovjeka, a sve drugo može biti samo pomoć u životu, stoga danas možemo govoriti o “pandemiji nepoznavanja Boga”, rekao je nadbiskup. Nadovezujući se na ove misli nadbiskup je citirao Benedikta XVI. koji je rekao: “Strahota je kako današnje čovječanstvo ne pozna Boga”. Na kraju propovijedi nadbiskup je potaknuo vjernike da se “oslobode distance, da skinu maske i da spoznaju Boga, da Ga svjedoče dobrim djelima poput sv. Ante”, rekao je nadbiskup te citirajući sv. Augustina koji je rekao: “Gdje vidite na djelu dobra djela tamo se navješta Presveto Trojstvo”, zaključio propovijed.

Nakon svete mise uslijedila je procesija oko crkve do samostanskog vrta s kipom sv. Ante kojeg je izradio Jože Plečnik, a kip je nosio g. Nenad Periš s trojicom župljana. Svijeće su nosili ovogodišnji prvopričesnici, a za vrijeme procesije pjevale su se litanije sv. Ante. Po dolasku u samostanski vrt nadbiskup je izmolio završnu molitvu i završeno je ovo slavlje.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: